Najbardziej oczywistym pomysłem na wykorzystanie pesto z rukoli jest wymieszanie go z makaronem. Klasycznie i smacznie. Rukola ma bardzo intensywny smak i taka prosta pasta jest wyśmienita i właściwie nie wymaga żadnych dodatków. Jakiś czas temu postanowiłam jednak odrobinę urozmaicić makaron z pesto z rukoli i wzbogaciłam go o kilka upieczonych pomidorków koktajlowych. Niby nic takiego, a jednak... Danie zyskało nie tylko pod względem estetycznym (czerwone przypieczone pomidorki pięknie wyglądają w otoczeniu zielonych klusek), ale również smakowym (delikatnie kwaskowate podpieczone pomidorki doskonale komponują się z subtelną goryczką pesto z rukoli). Polecam.
Casarecce z pesto z rukoli
i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Składniki na dwie porcje
- 200 g krótkiego makaronu (użyłam casarecce)
- 3 łyżki pesto z rukoli (z tego przepisu)
- 8 pomidorków koktajlowych
- odrobina oliwy z oliwek extra vergine
- szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczone pomidorki koktajlowe:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (funkcja grillowania).
Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na blasze (przekrojoną częścią do góry). Skropić oliwą z oliwek extra vergine, posolić, popieprzyć i posypać suszoną bazylią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i zapiekać przez ok. 5-7 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku.
Odcedzić, zachowując filiżankę wody.
Makaron przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu.
Dodać pesto z rukoli i kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać przez minutę.
Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami.
Smacznego!
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (funkcja grillowania).
Pomidorki koktajlowe przekroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na blasze (przekrojoną częścią do góry). Skropić oliwą z oliwek extra vergine, posolić, popieprzyć i posypać suszoną bazylią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom i zapiekać przez ok. 5-7 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonym wrzątku.
Odcedzić, zachowując filiżankę wody.
Makaron przełożyć z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu.
Dodać pesto z rukoli i kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać przez minutę.
Podawać od razu z ułożonymi na wierzchu pieczonymi pomidorkami.
Smacznego!
obłędne danie ! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi ;)
Dziękuję :)
UsuńTwój dzisiejszy przepis na ciasteczka apple-pie też jest świetny! :)
Pycha :)
OdpowiedzUsuń