Naleśniki to danie, w którym jedynym ograniczeniem w zakresie wymyślania nadzienia jest... wyobraźnia. Mając gotowe placki naleśnikowe, można zacząć szaleć. Przygotowując farsz nie trzeba się trzymać żadnych reguł, zasad i przepisów (warto natomiast pamiętać, aby nie był on zbyt rzadki, bo wypłynie z naleśników).
Poniżej przedstawiam propozycję na moje ulubione naleśniki wytrawne - faszerowane twarogiem, wędzonym łososiem i koperkiem. Bardzo delikatne i bardzo wiosenne - jak na pierwszy dzień wiosny przystało. Polecam!
Naleśniki z farszem z twarogu i wędzonego łososia
Składniki na 6 naleśników
- 6 placków naleśnikowych (przygotowanych według tego przepisu)
- 100 g wędzonego łososia
- 125 g twarogu
- 2-3 łyżki gładkiego twarogu (ja najbardziej lubię ten, ale nadaje się też bieluch lub inny podobny; może być nawet jogurt lub śmietana, ale wtedy trzeba dać 1 łyżkę, żeby farsz nie był za rzadki)
- pęczek świeżego koperku
- pieprz
Przygotowanie
Łososia pokroić na małe kawałki.
Koperek drobno posiekać.
W misce umieścić łososia, oba rodzaje sera i koperek. Wymieszać dokładnie. Doprawić pieprzem (sól raczej nie będzie potrzebna, bo łosoś jest słony).
Rozsmarować grubą warstwę farszu na każdym placku naleśnikowym, a następnie zwinąć naleśniki w rulony.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją cienką warstwą oleju (najwygodniej zrobić to kuchennym ręcznikiem papierowym umoczonym w oleju). Zmniejszyć ogień do małego i ułożyć naleśniki na patelni. Podgrzewać pod przykryciem przez kilka minut; w połowie podgrzewania przewrócić naleśniki na drugą stronę.
Podawać posypane świeżym koperkiem.
Smacznego!
Naleśniki na słono :) Coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
Też uwielbiam wytrawne naleśniki - wolę od tych na słodko.
UsuńA bloga już odwiedziłam i na pewno będę u Ciebie regularnym gościem. :)