"Pyszny łosoś, ale to niby-po-grecku po prostu rewelacyjne!" - tymi słowami zostało podsumowane poniższe danie. Na miejscu łososia byłoby mi trochę przykro (był idealny - świeżutki, dorodny, różowy, mięsisty), ale biorąc pod uwagę, że salsa mango-paprykowa to moje osobiste, własnoręczne dzieło, a w przypadku łososia odpowiadam tylko za doprawienie i upieczenie, było mi bardzo miło.
To danie aż krzyczy kolorami: różowy łosoś, żółto-pomarańczowe mango, czerwona papryka i zielona natka pietruszki. Do tego biały, puszysty (koniecznie ugotowany na sypko!) ryż basmati. Prawdziwa wiosna na talerzu!
Pieczony łosoś z ciepłą salsą z mango i papryki
Składniki
Salsa z mango i papryki:
(z podanej ilości składników przygotujemy taką ilość salsy, która wystarczy
do przykrycia grubą pierzynką ok. 10 porcji pieczonego łososia)
- 2 duże mango
- 2 duże czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 żółta)
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 duży pomidor
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 3 ząbki czosnku
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego, wędzonego, słodkiego pimentonu (lub papryki w proszku - słodkiej lub ostrej)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
Pieczony łosoś:
- filety z łososia (porcja to kawałek o wadze ok. 150-200 g)
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Przygotowanie
Salsa mango-paprykowa:
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli mango jest mało dojrzałe, warto je poddusić przez parę minut w garnuszku ustawionym na małym ogniu z niewielką ilością wody. Jeśli jest miękkie i soczyste, można pominąć ten etap.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ostrą papryczkę drobno posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Natkę pietruszki poszatkować.
Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej.
Dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać, aż cebula stanie się szklista i zmięknie.
Do cebuli dodać paprykę i ostrą papryczkę. Podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Dodać pomidora i mango oraz wlać sok z limonki.
Wymieszać wszystkie składniki, a następnie dodać miód, cukier i słodką papryczkę w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całą zawartość patelni. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsa jest gotowa, gdy mango i papryka zmiękną, warzywa puszczą soki, a na patelni pojawi się sos o konsystencji syropu.
Spróbować i ewentualnie doprawić wedle uznania.
Przed samym podaniem, do ciepłej salsy wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać, aż cebula stanie się szklista i zmięknie.
Do cebuli dodać paprykę i ostrą papryczkę. Podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Dodać pomidora i mango oraz wlać sok z limonki.
Wymieszać wszystkie składniki, a następnie dodać miód, cukier i słodką papryczkę w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całą zawartość patelni. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsa jest gotowa, gdy mango i papryka zmiękną, warzywa puszczą soki, a na patelni pojawi się sos o konsystencji syropu.
Spróbować i ewentualnie doprawić wedle uznania.
Przed samym podaniem, do ciepłej salsy wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Pieczony łosoś:
Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.
Każdy kawałek ryby posolić, popieprzyć, a następnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i posmarować oliwą z oliwek. Przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C.
Kawałki ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były mniejsze). Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem.
Upieczone filety z łososia układać na podgrzanym talerzu. Każdy kawałek przykryć grubą warstwą ciepłej salsy mango-paprykowej. Podawać z ryżem basmati.
Smacznego!