wtorek, 16 kwietnia 2013

Zapiekana papryka faszerowana kuskusem z warzywami


Idealny pomysł na lekki, łatwy, wiosenny obiad. Nie jest to szybkie danie, bo papryka musi "odpokutować swoje" w piekarniku, ale naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu.
Pokazuję dwie wersje: z dodatkiem zapieczonego jajka i bez niego. Zdecydowanie polecam wersję z jajkiem - płynne żółtko tworzy cudowny sos dla farszu (widać to na dolnym zdjęciu), czym spaja całość i sprawia, że wszystko smakuje jeszcze lepiej!


Zapiekana papryka faszerowana kuskusem z warzywami

Składniki
  • 1 duża papryka
  • 1 średni pomidor
  • 40 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki mrożonej zielonej fasolki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku - do smaku
  • opcjonalnie: 1 jajko na każdą połówkę papryki
  • oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół (razem z szypułką, bo ładnie wygląda). Usunąć pestki.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić.
Groszek i fasolkę zalać wrzątkiem, a po 2-3 minutach odcedzić.
W misce wymieszać przygotowany kuskus, pomidora, groszek, fasolkę, zioła i łyżkę oliwy. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Wnętrze każdej połówki papryki posmarować oliwą, posolić i popieprzyć.
Wypełnić papryki farszem, a następnie ułożyć je na blasze.
Piec ok. 45 minut. 
Wersja z jajkiem: Każde jajko wbić do osobnej filiżanki, nie uszkadzając żółtek. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wysunąć do połowy blachę z piekarnika i ostrożnie wylać jajko na paprykę. Posolić, popieprzyć i zapiekać ok. 10 minut do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko będzie "na miękko".

Smacznego!


Przywołujemy wiosnę!!!

11 komentarzy:

  1. Danie wygląda obłędnie :D Muszę zrobić zakupy i na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm papryka z kuskusem, ekstra!! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo danie jest proste, smaczne i zdrowe!

      Usuń
  3. zgadzam się z powyższą opinią, bardzo zdrowe i kolorowe danie :)
    zapraszamy do nas ;) mozemy obserwować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię paprykę w bardzo podobny sposób, ale to jajko to mistrzowski pomysł!
    Dziś wypróbuję :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jajko jest fajnym elementem dodatkowym. Mam nadzieję, że wszystko się udało i papryka z jajkiem Ci zasmakowała. :)

      Usuń
  5. miałam dziś gości w tym jedną wegetariankę i smakowało jej BARDZO!! wiec sukces, dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrowienia!

      Usuń
  6. Wow obled! Dzisiaj wyprobuje. Znajac moje marne umiejetnosci kulinarne, pewnie znow cos spikole, ale jak nie sprobuje to sie nie dowiem Dzieki wielkie!!!

    OdpowiedzUsuń