Już jakiś czas temu doszłam do wniosku, że jak eksperymentować, to tylko z muffinami. Dzisiaj przedstawiam więc moją własną wariację na temat muffinek i Bożego Narodzenia - muffiny piernikowe ze śliwką. Przygotowałam je dla dziadka, do którego szłam ze świąteczną wizytą. Dziadek pierwszy raz w życiu spróbował muffinek i bardzo mu smakowały. Ze swojej strony dodam, że jestem zadowolona z końcowego efektu - muffiny wyszły mało słodkie (co bardzo mi odpowiada) z delikatną nutką "korzenności", która przyjemnie piecze w język.
Składniki na 12 muffinek
"Suche":
- 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do kaw i deserów w młynku i/lub przyprawy do dań słodkich w młynku (opcjonalnie)
"Mokre":
- 75 g masła
- 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
- 180 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- suszone śliwki
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Moje śliwki były świeże i bardzo miękkie, więc nie wymagały namoczenia. Jeśli jednak śliwki są bardzo twarde, trzeba je zalać wodą i gotować przez parę minut, a następnie odsączyć i dopiero potem pokroić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Moje śliwki były świeże i bardzo miękkie, więc nie wymagały namoczenia. Jeśli jednak śliwki są bardzo twarde, trzeba je zalać wodą i gotować przez parę minut, a następnie odsączyć i dopiero potem pokroić.
Masło rozpuścić i ostudzić.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Do mokrej mieszanki dodać śliwki.
Do mokrej mieszanki dodać śliwki.
Mokrą mieszankę wlać do suchej.
Delikatnie wymieszać wszystko widelcem - tylko do połączenia składników. Masa powinna być jak najbardziej grudkowata.
Delikatnie wymieszać wszystko widelcem - tylko do połączenia składników. Masa powinna być jak najbardziej grudkowata.
Masę wlać do papilotek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut.
Smacznego!
Que buena pinta! :)
OdpowiedzUsuń