Na święta zawsze piekę kruche ciasteczka. Najzwyklejsze i najprostsze - tylko z dodatkiem skórki cytrynowej. I co roku, gdy upieczone leżą na desce, mierzę się z tym samym dylematem: zdobić czy nie zdobić? Zdobienie ciasteczek kolorowymi długopisami cukrowymi, polewą czekoladową i różnymi posypkami jest świetną zabawą, ale... najsmaczniejsze ciasteczka to te bez żadnych dodatków... Zawsze jako pierwsze znikają z pudełek. Tym razem postanowiłam więc powstrzymać swoją artystyczną duszę i wszystkie ciasteczka pozostawić w postaci "nieskażonej". Przecież same w sobie też są piękne!
Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1979). Ciasteczka są niezwykle kruche i delikatne.
Składniki (na ok. 80 ciasteczek)
- 300 g mąki pszennej (użyłam krupczatki typ 500)
- 200 g masła (zimnego)
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 3 surowe żółtka
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować aż się połączą i utworzą zwartą masę.
Uformować kulę i chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny (ja wystawiłam na godzinę na taras).
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Foremkami wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut aż ciasteczka staną się lekko rumiane.
Odstawić do ostudzenia.
co to za dziwna gwiazda betlejemska? taką ma dziwną odnogę...
OdpowiedzUsuńWłaśnie ostatnio postanowiłam również upiec kruche ciasteczka, ale po zeszłorocznej porażce w tym roku chętnie skorzystam ze sprawdzonego przepisu ;)
Marta :)
Takie ciastka zawsze piekła moja Babcia. Smaki dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Malwinna
Dziękuję i również życzę Wesołych (i smacznych) Świąt :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka.W sam raz do dekoracji dla mojego syna:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
łyżeczka proszku?
OdpowiedzUsuńNie, chodziło o suszoną skórkę cytrynową (przyprawę, ja korzystałam z takiej: http://www.rajsmakosza.pl/skorka-cytrynowa-krojona-16g-p-851.html).
UsuńDziękuję za zwrócenie uwagi na to niedopatrzenie. :)
Pozdrawiam!