sobota, 22 grudnia 2012

Strucla z makiem


Do przygotowania strucli makowej znowu przyczynił się australijski MasterChef... W jednym z odcinków z cyklu MasterClass, Gary Mehigan uczył uczestników, jak przygotować struclę z jabłkami. Zamieniłam farsz jabłkowy na makowy i... wyszła świąteczna strucla z makiem. Brak rodzynek w przepisie nie jest niedopatrzeniem - ja po prostu ich nie lubię. Zgodnie z zasadą "kto robi, ten rządzi" dla tych małych pomarszczonych bakalii nie znalazło się więc miejsce w mojej masie makowej. Za to sporo w niej migdałów i skórki pomarańczowej. Następnym razem dodam do masy dwie łyżki konfitury wiśniowej, żeby mak był bardziej wilgotny i nabrał odrobiny "kwaskowatości".

Składniki (na jedną struclę)
Na masę makową:
  • 250 g maku
  • 90 g brązowego cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 25 g masła
  • 150 g migdałów w słupkach
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki likieru cointreau
  • 3 białka

Na ciasto:
  • 225 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej typ 500)
  • 1 jajko
  • 125 ml lekko ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g roztopionego masła

Przygotowanie
Masa makowa:
Mak umieścić w garnuszku, zalać wrzątkiem i gotować ok. 40 minut. Odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia.
Mak zmielić trzykrotnie w maszynce.
W garnuszku roztopić cukier, masło i miód. Ostudzić. 
W misce wymieszać mak, cukier z miodem i masłem, migdały, skórkę pomarańczową i likier. Odstawić, żeby wszystkie smaki się "przegryzły".
Bezpośrednio przed nakładaniem masy makowej na ciasto, ubić białka na sztywną pianę i delikatnie połączyć z makiem.

Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.
Do miski wrzucić mąkę, jajko, mleko i sól. Mieszać mikserem (z hakami) na niskich obrotach aż składniki się połączą. Dodać masło. Zwiększyć prędkość obrotów i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie.
Blat posypać mąką, położyć ciasto i oprószyć je z wierzchu mąką. Ugniatać opuszkami palców aż będzie elastyczne i nieprzywierające.
Ciasto umieścić w misce obficie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić na 35-40 minut.
Blat posypać mąką.
Położyć ciasto i palcami uformować kształt prostokąta. Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt (ok. 40 x 60 cm). 
Na stole ułożyć czysty kawałek materiału (ok. 60 x 80 cm) i obsypać go mąką.
Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na materiał.
Ciasto delikatnie rozciągać dłońmi i/lub pięściami aż powstanie bardzo duży i bardzo cienki (prawie przezroczysty) prostokąt.
Masę makową ułożyć przy jednym z brzegów ciasta. Zawinąć brzegi. Przy pomocy materiału zrolować struclę i przenieść ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Struclę posmarować stopionym masłem.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!


1 komentarz: