niedziela, 25 sierpnia 2013

Zapiekane kwiaty cukinii z farszem z łososia i cukinii


Odkąd przygotowałam pierwsze danie z wykorzystaniem kwiatów cukinii (kwiaty cukinii nadziewane ricottą ze szpinakiem i ziołami, duszone w sosie pomidorowym), jestem zakochana w tym składniku. Nie przypuszczałam, że coś tak prostego, jak kwiat może okazać się tak wdzięcznym materiałem do gotowania. Poza tym, w jedzeniu kwiatów jest coś niezwykłego i magicznego... Tym razem, przygotowując kwiaty cukinii, moje myśli od razu powędrowały do... wiersza "Spóźniony Słowik" Juliana Tuwima! W drugiej strofie czytamy o wyjątkowych smakołykach przygotowanych przez panią Słowikową:

Wszystko stygnie: zupka z muszek na wieczornej rosie, 
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie, 
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku, 
A na deser - tort z wietrzyka w księżycowym blasku. 

Czy tylko ja mam wrażenie, że do tego fragmentu danie z kwiatami cukinii nadaje się doskonale? Tylko kto podejmie się poprawienia poezji mistrza?...


Zapiekane kwiaty cukinii 
z farszem z łososia i cukinii

Składniki
  • 4 kwiaty cukinii (żeńskie, z minicukiniami)
  • mały filet z łososia bez skóry (ok. 150 g)
  • mała cukinia (lub pół średniej)
  • pół cebuli
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Kwiaty cukinii bardzo delikatnie opłukać, nie uszkadzając płatków (umyć takę minicukinie, z których wyrastają kwiaty). Usunąć słupki kwiatowe ze środka. Osuszyć.
Cebulę drobno posiekać.
Dodatkową cukinię pokroić w małą kosteczkę.
Łososia pokroić w małą kosteczkę.
Zioła (w ilości zgodnej z własnymi upodobaniami - ja lubię, gdy jest dużo szczypiorku i natki) poszatkować.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu łyżkę oliwy. Dodać cebulę, a po ok. dwóch minutach (gdy już lekko zmięknie) - cukinię. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut. W połowie duszenia, wlać na patelnię odrobinę gorącej wody. Doprawić szczyptą soli.
W misce umieścić łososia, świeże zioła oraz cukinię z cebulą (nie musi być ostudzona). Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
Do każdego kwiatu cukinii nakładać przygotowany farsz łososiowo-cukiniowy: małymi porcjami, ostrożnie, aby nie uszkodzić płatków. Farszu powinno być tyle, aby czubki płatków dało się łatwo przyklepać i zawinąć, zamykając nadzienie w środku kielicha.
Nafaszerowane kwiaty układać w naczyniu naprzemiennie (kwiatem do góry i do dołu). Spryskać odrobiną oliwy (świetnie nadaje się oliwa w rozpylaczu) i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20-30 minut do czasu, aż cukinie zmiękną, a płatki kwiatów zwiędną i zaczną lekko brązowieć przy brzegach.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Super:) A kwiaty cukinii kupujesz nadal w gospodarstwie Pana Ludwika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale obawiam się, że ze względu na coraz niższe temperatury kwiaty cukinii są już na wykończeniu... :(

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:) Może podjadę i sprawdzę:) A jak nie to za rok. A u Ciebie i tak obrodziło w przepisy z kwiatami cukinii, więc nie ma się co martwić;) Pozdrawiam serdecznie, Klaudia

      Usuń