Szparagi z patelni grillowej podane w towarzystwie jajka w koszulce i włoskich serów to idealny pomysł na lekki, wiosenny obiad. Zgrillowane szparagi zachowują intensywny zielony kolor i jędrność, nabierając jednocześnie chrupkości i pięknych, brązowych prążków. Aksamitne żółtko opływa łodygi; łącząc się z serami o charakterystycznym smaku, tworzy wyśmienity sos. Dodatek musztardy francuskiej wzbogaca całość o kwaskowatą nutę smakową.
Sezon szparagowy w mojej kuchni i na blogu uważam za otwarty! W najbliższym czasie można się więc spodziewać niejednego szparagowego wpisu. Tym bardziej, że mój punkt zaopatrywania się w świeże szparagi znajduje się zaledwie w odległości krótkiej wycieczki rowerowej...
Szparagi z patelni grillowej z jajkiem w koszulce i włoskimi serami
Składniki (na porcję dla jednej osoby)
- kilka (6-9) szparagów
- 1 jajko
- 2 łyżki startego sera (u mnie pół na pół parmezan i ricotta affumicata przywieziona prosto z Włoch!)
- oliwa z oliwek extra vergine
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz, musztarda francuska
Przygotowanie
Szparagi z patelni grillowej:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.
Posmarować oliwą i oprószyć solą.
Rozgrzać patelnię grillową.
Grillować szparagi przez ok. 10-12 minut, aż będą miękkie i jędrne, intensywnie zielone i pojawią się na nich brązowe prążki od patelni.
Jajko w koszulce:
Jajko rozbić do filiżanki.
W garnku zagotować wodę. Wlać ocet. Zmniejszyć ogień tak, aby woda w garnku nie bulgotała, a tylko delikatnie "pykała".
Trzepaczką do ubijania jajek zamieszać wodę w garnku, aby powstał wir. Delikatnie przelać jajko z filiżanki wprost do wirującego lejka.
Gotować 2,5-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.
Szparagi ułożyć na podgrzanym talerzu. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Na szparagach ułożyć jajko w koszulce. Wszystko posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dodatkiem musztardy francuskiej.
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń