czwartek, 30 maja 2013

Szparagi zapiekane w cieście z mozzarellą i pesto z rukoli


Szparagowa przekąska na gorąco lub pomysł na wegetariański obiad: szparagi zapieczone w pakiecikach z ciasta à la francuskiego z ukrytymi wewnątrz serami (mozzarellą i parmezanem) oraz pesto z rukoli. Dlaczego nazwałam ciasto à la francuskim? Bo jest czymś pomiędzy ciastem francuskim a kruchym ze wskazaniem na ciasto francuskie. Poza tym przy jego przygotowaniu inspirowałam się przepisem na uproszczoną wersję ciasta francuskiego z książki Giovanniego Piny "Desery. Porady cukiernika", a taka nazwa zobowiązuje. Niewiele brakowało, a potrawa nie miałaby w nazwie fragmentu "à la". Jednak moja niechęć do opuszczenia ciepłego domu i pojechania do sklepu po gotowe ciasto francuskie, gdy na dworze szalała ulewa, była nie do pokonania. Na przygotowanie pełnoprawnego ciasta francuskiego nie miałam czasu, więc zabrałam się za wersję uproszczoną. I dobrze się stało, bo ciasto z tego przepisu wyszło cudowne - bardzo delikatne, a jednocześnie dość zwarte. Na surowo jest plastyczne, dzięki czemu łatwo można z niego uformować zgrabne pakieciki, ruloniki lub innego rodzaju kieszonki czy kopertki. Podczas pieczenia oba rodzaje serów topnieją, mieszając się z rukolowym pesto i tworząc dla jędrnych szparagów półpłynną opokę zamkniętą pod warstwą ciasta.


Szparagi zapiekane w cieście 
z mozzarellą, parmezanem i pesto z rukoli

Składniki (na 6 szparagowych pakiecików)
Na ciasto à la francuskie:
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g mąki (użyłam tortowej, typ 450)
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • sól
Na wypełnienie:
  • pół kuli sera mozzarella
  • 12 sztuk zielonych szparagów
  • 2 łyżki pesto z rukoli (z tego przepisu)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko (lub całe jajko)
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie
Szybkie ciasto francuskie
Mąkę ze szczyptą soli wysypać na blat.
Zimne masło pokroić w kosteczkę i dodać do mąki.
Połączyć składniki, dodając lodowatą wodę.
Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w przezroczystą folię spożywczą i schować do lodówki na ok. pół godziny.
Wyjąć ciasto z lodówki i na podsypanym mąką blacie rozwałkować je na kształt prostokąta wielkości kartki A4. Oba krótsze brzegi zawinąć tak, aby spotkały się na środku. Złożyć ciasto na pół wzdłuż powstałej linii zetknięcia. Obrócić ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkować na prostokąt A4, a następnie złożyć. Procedurę powtórzyć trzykrotnie.
Złożone ciasto zawinąć w folię, wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Powtórzyć proces składania i wałkowania. I potem jeszcze raz. Po trzech cyklach schładzania, składania i wałkowania można użyć ciasto lub wstawić do lodówki i wyjąć przed składaniem szparagowych pakiecików.

Pakieciki ze szparagami
Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C (grzanie góra-dół).
Szparagi opłukać i odłamać im zdrewniałe końce. Wysuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.
Mozzarellę pokroić na podłużne kawałki.
Żółtko rozkłócić z mlekiem za pomocą widelca.
Rozwałkować ciasto francuskie na grubość ok. 2 mm. Radełkiem odciąć brzegi, aby powstał zgrabny prostokąt i wyciąć z niego 6 kwadratów. Ze ścinków można zwinąć małe ruloniki "na jeden kęs" np. z żółtym serem.
Każdy kwadrat posmarować cienką warstwą pesto z rukoli.
Następnie - wzdłuż przekątnej - ułożyć po dwa szparagi.
Na szparagach umieścić mozarellę. Posypać startym parmezanem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Złapać dwa przeciwległe końce ciasta i zawinąć całość jak niemowlę w beciku. :)
Każdy pakiecik posmarować mieszanką z żółtka i mleka.
Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Podawać gorące.

Smacznego!




 Zielnik Kuchenny 2013

3 komentarze: