wtorek, 14 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i daktylami pod kruszonką


Uwielbiam maj! To czas, kiedy zima jest już tylko wspomnieniem. Czas, kiedy wokół wszystko się zazielenia najpiękniejszą, świeżą zielenią. Czas, kiedy powoli zaczynają się pojawiać różnorodne, świeże warzywa i owoce. W zeszłym tygodniu rozpoczęłam sezon szparagowy. Dzisiejszym postem witam się z rabarbarem! Spód z kruchego ciasta z dodatkiem mąki ryżowej jest delikatny, kruchy i miękki - dokładnie taki, jaki powinien być. Masa rabarbarowa jest lekko kwaskowata, a daktyle dodają jej wyrazu i nutki ciekawej słodyczy. Gruba warstwa kruszonki (również z mąką ryżową) oprószona cukrem-pudrem to doskonałe uwieńczenie całości.
Sezon rabarbarowy na blogu ogłaszam za otwarty! Wkrótce można spodziewać się kolejnych rabarbarowych smakołyków.


Kruche ciasto z rabarbarem i daktylami pod kruszonką
(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)

Składniki (na ciasto o wymiarach 24 x 36 cm)
Na kruchy spód:
  • 150 g przesianej mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
  • 100 g przesianej mąki ryżowej
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła prosto z lodówki
Na nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g suszonych daktyli
  • kilka łyżek gorącej wody
Na kruszonkę:
  • 150 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g g zimnego masła prosto z lodówki

Przygotowanie
Daktyle drobno pokroić i w małej miseczce zalać kilkoma łyżkami gorącej wody. Odstawić, aby daktyle zmiękły.

Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby część papieru wystawała z formy.
Ciastem wyłożyć dno formy oraz kawałek ścianek tak, aby powstał niski brzeg. Ponakłuwać widelcem i całość wstawić do lodówki na ok. pół godziny.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rabarbaru nie trzeba obierać. Podczas pieczenia kawałki łodygi zmiękną, tworząc masę o konsystencji jabłek w szarlotce. Włókna będą zupełnie niewyczuwalne.
Rabarbar wymieszać w misce z namoczonymi daktylami, miodem i cukrem.

Schłodzone w formie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż nabierze delikatnego, złotawego odcienia. Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C.

Przygotować kruszonkę:
Do miski przesiać obie mąki. Wsypać cukier. Dodać schłodzone masło, pokrojone w drobną kosteczkę. Opuszkami palców rozcierać wszystkie składniki, aż powstaną niewielkie okruszki.

Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową. Posypać kruszonką.
Całość wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż kruszonka się zarumieni (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, ale powinno to być min. 40 minut; ja piekłam 60 min).
Przed podaniem oprószyć cukrem-pudrem.

Smacznego!






Akcja rabarbar - IV edycja

12 komentarzy:

  1. Ja dopiero przywitam sie z rabarbarem w mojej kuchni, na razie witam sie wirtualnie z twoim ciastem - musi smakowac bosko! I jeszcze te daktyle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje dokładnie tak, jak napisałaś - bosko :)

      Usuń
  2. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam połączenia rabarbaru z daktylami..
    cieakwa jestem smaku:)


    Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  4. Ja już niedługo rozpocznę sezon rabarbarowy - szukam właśnie idealnego ciasta ;) Twoje wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę na rabarbar w kruchym ale boję się tego ciasta :< U Ciebie wyszło idealne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bój się! Na pewno się uda. A jest tak smaczne, że naprawdę warto spróbować :)

      Usuń
  6. Witam, czy rabarbar trzeba odsączać z soku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, warto odsączyć rabarbar z nadmiaru płynu.

      Usuń