sobota, 11 maja 2013

Penne alla carbonara z cukinią


Dzisiaj prezentuję kolejną wersję carbonary. Tym razem na zielono, bo z cukinią. Właściwie nie ma o czym się tu rozpisywać. Makaron, dobre jajka, cukinia i parmezan - już samo brzmienie tych składników zapowiada smaczne, proste, wiosenne danie. Zgadzacie się?


Penne alla carbonara z cukinią

Składniki na 2 porcje
  • 180-200 g makaronu penne
  • 1 cukinia
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać szczyptą soli i zostawić na parę minut, a następnie wycisnąć,żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Zagotować i posolić wodę na makaron. Do wrzątku wrzucić penne i gotować do czasu, aż będą al dente (ok. 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).
W misce umieścić żółtka i parmezan. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Jeśli mikstura będzie zbyt gęsta (jak pasta), dolać łyżkę (lub dwie) wody z garnka i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać cukinię i podgrzewać 4-5 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna i intensywnie zielona.
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię z cukinią. Wymieszać, a następnie całość przełożyć do miski z mieszanką jajeczno-parmezanową. Energicznie i dokładnie wymieszać wszystko razem tak, aby każda rurka makaronu była dokładnie pokryta sosem.
Podawać od razu, posypane odrobiną parmezanu.

Smacznego!




 Zielnik Kuchenny 2013
Akcja Kolacja

2 komentarze: