czwartek, 20 czerwca 2013

Szparagi z patelni grillowej z mozzarellą i truskawkami


Grillowanie szparagów na patelni grillowej to chyba mój ulubiony sposób na przygotowanie tego warzywa (inne potrawy: tutaj i tutaj): szparagi pozostają jędrne i chrupiące; są intensywnie zielone, a gdzieniegdzie delikatnie przypieczone.
Słodycz truskawek, złamana słodko-kwaśnym smakiem crema di balsamico doskonale uzupełnia charakterystyczny smak szparagów. Z kolei delikatna, mleczna i miękka mozzarella stanowi dla chrupiących łodyżek ciekawy kontrast strukturalny.
Jest to idealne danie na lekką kolację w upalne dni.


Szparagi z patelni grillowej z mozzarellą i truskawkami

Składniki na 2 porcje
  • 10-12 szparagów (pół pęczka)
  • 1 kula (125 g) mozzarelli 
  • kilka truskawek
  • kilka listków bazylii
  • crema di balsamico
Na dressing:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz (polecam świeżo zmielony zielony)

Przygotowanie
Rozgrzać patelnię grillową.
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na plasterki (plasterki brzegowe zjeść od razu :).
Mozzarellę pokroić w plastry grubości ok. 5 mm.
Szparagi grillować na patelni grillowej przez ok. 8 minut (zależy od grubości łodyżek) do czasu, aż powstaną na nich charakterystyczne przypieczone prążki, a same szparagi nabiorą intensywnego zielonego koloru.
W czasie, gdy szparagi się grillują (od czasu do czasu należy je obrócić, aby były równomiernie zgrillowane) przygotować dressing: w małej filiżance energicznie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.

Podanie
Szparagi ułożyć równolegle na talerzach. Hojnie skropić dressingiem. Najwygodniej posmarować szparagi dressingiem, używając silikonowego pędzelka do marynat.
Na szparagach ułożyć plastry mozzarelli, a na nich truskawki.
Całość skropić crema di balsamico i posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Na wierzchu ułożyć listki bazylii.

Smacznego!


Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. przepięknie się prezentuje :) i pewnie smakuje równie dobrze... pozdrawiam i zapraszam na ryby z grilla i inne specjały z rusztu http://www.zgrilla.pl/pstrag-grillowany-maslano-keczupowy/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) A grillowy blog z przyjemnością odwiedzę :)

      Usuń