czwartek, 27 czerwca 2013

Chłodnik litewski (setny post na blogu!)


Chłodnik to taka zupa, którą każdy zna (choć nie każdy lubi), każdy wie, jak ją przygotować i która w każdej rodzinie, każdej restauracji smakuje zupełnie inaczej. Wszyscy mamy na nią swoje sposoby i dlatego zazwyczaj najbardziej lubimy swoją własną wersję. Dzisiaj przedstawiam taką, która jest szyta na miarę kubków smakowych moich i mojej rodziny. Chłodnik jest więc intensywny w smaku - wywar z botwinki wzmacniam odrobiną dobrego koncentratu buraczanego. Nie lubię bowiem bladoróżowych chłodników, w których prawie nie czuć słodyczy buraków. W moim chłodniku jest dużo farfocli - dodaję rzodkiewki, ogórki i dużo świeżych ziół. A na koniec obowiązkowo jajko.

P.S. Dzisiejszy post jest jednocześnie setnym opublikowanym przeze mnie przepisem na blogu. :)


Chłodnik litewski

Składniki (na 5-6 porcji)
  • 1 pęczek botwinki
  • szklanka wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 75 ml koncentratu buraczanego*
  • ząbek czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 600 ml jogurtu greckiego 
  • 250 ml kefiru
  • 2 ogórki gruntowe
  • 5-6 dużych rzodkiewek
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • ok. 1 łyżka posiekanego czosnku bulwiastego
  • sól, pieprz, cukier
* Należy zwrócić uwagę na skład. Ważne, aby koncentrat nie zawierał żadnych niepożądanych substancji.

Przygotowanie
Od botwinki oderwać liście (nie będą potrzebne do chłodnika).
Buraczki odkroić od łodyżek i obrać.
Łodyżki i obrane buraczki opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w drobną kosteczkę.
Przełożyć do niewielkiego garnuszka. Dodać pieprz, ząbek czosnku przekrojony na pół i ziele angielskie. Zalać szklanką wody. Wlać sok z cytryny. Zagotować. Gdy wywar będzie już bulgotał, wlać koncentrat. Posłodzić i posolić do smaku. Gotować do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut).
Odstawić do ostygnięcia. Usunąć czosnek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Szczypiorek, koperek i czosnek bulwiasty drobno posiekać.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki obrać i wypestkować. Pokroić w drobną kosteczkę.

Do dużej miski wlać jogurt i kefir. Wymieszać. Dodać zioła i warzywa. Delikatnie wymieszać.
Wlać zawartość garnka (wywar buraczany wraz z ugotowaną botwinką).
Wymieszać dokładnie. Spróbować i ewentualnie doprawić.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!


Zielnik Kuchenny 2013

6 komentarzy:

  1. Gratuluję setnego posta :)
    A chłodnik- cudo! Przepiękny kolor :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Excellent dish27 czerwca 2013 21:01

    Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
    http://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Ostatnio brałam udział w tej zabawie, ale na Twoje pytania chętnie odpowiem w komentarzu :)

      Usuń