czwartek, 11 kwietnia 2013

Stir-fry z tofu, zieloną fasolką i makaronem soba


Uwielbiam dania makaronowe wszelkiego rodzaju. Specjalizuję się (o ile mogę tak powiedzieć) przede wszystkim w przepisach na pastę inspirowanych kuchnią włoską. Jednak ostatnio staram się poszerzać moje kulinarne horyzonty i wypróbowuję również przepisy z innych stron świata. Moja pierwsza przygoda z kuchnią azjatycką - łososiem teriyaki - zakończyła się sukcesem; danie wzbudziło uznanie gości, a przepis zgłoszony do konkursu zdobył wyróżnienie. Tym samym nabrałam ochoty do stawiania dalszych kroków w kierunku kuchni Dalekiego Wschodu. I tak, jakiś czas temu postanowiłam przygotować danie makaronowe całkiem-nie-po-włosku. Wybrałam pełnoziarnisty makaron soba, tofu, zieloną fasolkę, kiełki, a także imbir, ostrą papryczkę i sos sojowy. Danie wyszło zgodnie z oczekiwaniami - smakowało "azjatycko". W dodatku jego przygotowanie zajmuje dosłownie parę chwil! Już wiem, że odtąd będę dzieliła swoją kulinarną energię pomiędzy włoską pastę a azjatyckie dania makaronowe.


Stir-fry z tofu, zieloną fasolką i makaronem soba

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g pełnoziarnistego makaronu soba
  • 180 g tofu
  • 100 g zielonej mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 garście kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2-3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku
  • 1 ostra czerwona papryczka (lub więcej/mniej według uznania)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie
Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni. Odstawić na bok.
Tofu pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 1,5 cm).
Mrożoną fasolkę zalać wrzątkiem i po paru minutach odcedzić na sitku.
Papryczkę pokroić w cieniutkie plasterki.
Sos sojowy wymieszać z cukrem, octem ryżowym i olejem sezamowym.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Rozgrzać wok lub głęboką patelnię o grubym dnie, a następnie wlać olej do smażenia.
Na rozgrzany olej wrzucić papryczkę i imbir.
Po chwili dodać tofu. Ruszać energicznie patelnią, aby tofu równomiernie obsmażyło się na złoto z każdej strony.
Następnie (po ok. 2 minutach) dodać fasolkę, szczypiorek i kiełki. Wymieszać.
Włożyć ugotowany makaron soba i smażyć wszystko, mieszając, przez ok. minutę.
Zalać przygotowaną mieszanką na bazie sosu sojowego. Wymieszać wszystko dokładnie.
Podawać od razu posypane uprażonymi ziarnami sezamu.

Smacznego!


A skoro już jesteśmy w temacie kuchni azjatyckiej... :)


Fast Good!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam stir fry - szybko i smacznie :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron soba ostatnio jest moim ulubionym, wiec musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. :) Myślę, że ci zasmakuje. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy mozna czyms zastapic olej sezamowy? i ocet dac zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie wyznaję pogląd, że różne składniki można zastępować wedle własnego uznania - takie kombinowanie i zmienianie przepisów prowadzi do powstania nowych receptur. Jeśli zamienisz ocet ryżowy i olej sezamowy na coś innego, potrawa będzie smakować inaczej, mniej azjatycko, bo oba składniki są bardzo typowe dla tej kuchni. Są też bardzo charakterystyczne i intensywne w smaku i aromacie, więc ostateczny smak potrawy w dużym stopniu opiera się na nich.

      Usuń