sobota, 23 lutego 2013

Spaghetti alla carbonara vegetariana - z jogurtem greckim i marchewką


Dzisiaj przedstawiam kolejną* wegetariańską wersję spaghetti alla carbonara, tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Zainspirowana smacznym daniem, którego próbowałam podczas narciarskiego wyjazdu do Włoch (o którym pisałam tutaj), postanowiłam odtworzyć je w domu. Nie jest to jednak dokładna replikacja potrawy serwowanej w restauracji na campingu Vidor. Śmietanę-kremówkę zastąpiłam tu bowiem... jogurtem greckim. I to była dobra decyzja! Jogurt nadaje potrawie odrobinę ciekawej kwaskowatości, co w połączeniu z delikatną słodyczą marchewki i ostrością szalotki i pieprzu, daje bardzo przyjemny dla podniebienia efekt końcowy.

Tutaj znajduje się przepis na wersję z zielonym groszkiem, a tutaj - z wędzonym łososiem.

Składniki na dwie porcje
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka z dobrych jajek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego (użyłam jogurtu "light" o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1 mała marchewka
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W garnku zagotować i posolić wodę na makaron
Szalotki posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (najwygodniej pokroić w plasterki, które następnie posiekać dużym nożem kuchennym).
Na małej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę.
Na patelnię wrzucić szalotkę i marchewkę i dusić przez kilka minut aż szalotka się zeszkli, a marchewka zmięknie.
W dużej misce umieścić żółtka, starty parmezan, połowę ziół, jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie trzepaczką.
Makaron odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka.
Dodać zawartość patelni i dokładnie razem wymieszać.
Makaron z warzywami przełożyć do miski z masą jajeczno-jogurtową i energicznie wymieszać (tak jak w tym przepisie).
Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i startym parmezanem.

Smacznego!

Moje źródło inspiracji: spaghetti di matt con carbonara vegetariana
z restauracji na campingu Vidor w Pozza di Fassa

I moja wersja: spaghetti alla carbonara vegetariana con yogurt


2 komentarze:

  1. Wygląda fajnie i podejrzewam, że tak smakuje. :) Dodaję do ulubionych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis się podoba. Polecam wypróbować, bo to bardzo proste i smaczne danie. Jestem ciekawa Twoich wrażeń. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń