czwartek, 13 grudnia 2012

Bucatini alla carbonara vegetariana (z zielonym groszkiem i szalotką)


To jedno z dań, które można opisać słowami „błyskawicznie i smacznie”. Jego przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu i wymieszanie go z sosem. Czyli w sumie mniej niż 15 minut. Drugą zaletą jest możliwość przygotowania go w każdej chwili – składniki są bowiem albo standardowym wyposażeniem każdej kuchni (makaron, jajka), albo mogą być długo przechowywane (mrożony groszek, parmezan).
Najważniejszym momentem podczas przygotowywania carbonary jest mieszanie makaronu z sosem. Nie należy robić tego w garnku, w którym gotował się makaron, gdyż jajko, przy zetknięciu się z gorącymi ściankami naczynia, od razu zetnie się i powstanie jajecznica. Kiedyś popełniłam ten błąd… Danie było smaczne (czegóż tu nie lubić?), ale wersja „poprawna” jest bez porównania lepsza, no i przede wszystkim - dzięki błyszczącemu jajku oblepiającemu każdą nitkę makaronu - piękniej się prezentuje na talerzu!

Składniki na dwie porcje
  • 200 g makaronu (mnie najbardziej pasuje tu bucatini, ale może być też spaghetti)
  • 2 duże lub 3 mniejsze dobre jajka (najlepiej z chowu ekologicznego, z pięknymi żółtymi żółtkami)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 2 szalotki
  • 2-3 garście mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie
W garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki soli i wrzucić makaron.
Groszek zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić na sitku.
Szalotkę drobno posiekać.
Na małej patelni rozgrzać oliwę. Dodać szalotkę i zeszklić na średnim ogniu (nie rumienić). Dodać groszek, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż do ugotowania makaronu.
W misce (dużej – takiej, żeby zmieścił się w niej cały makaron) roztrzepać jajka. Dodać starty parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać cebulkę z groszkiem i wszystko dokładnie wymieszać.
Teraz nadchodzi kluczowy moment: do miski z masą jajeczną wrzucić makaron z groszkiem i od razu szybko i dokładnie wymieszać. Masa jajeczna powinna w całości pokryć nitki makaronu. Jajko nie będzie surowe, bo delikatnie „ugotuje się” ciepłem makaronu.
Podawać od razu, posypane płatkami parmezanu, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz