piątek, 1 lutego 2013

Spaghetti alla carbonara al salmone


Makaron z sosem carbonara to włoska klasyka. Oczywiście podstawowym składnikiem tradycyjnej wersji dania jest suszony boczek pancetta. Ja jednak bardzo lubię eksperymentować i zastępować pancettę innymi składnikami. Na blogu przedstawiałam już przepis na bucatini alla carbonara vegetariana, gdzie głównym składnikiem był zielony groszek. Tym razem prezentuję carbonarę rybną, w której króluje wędzony łosoś.
Tym przepisem żegnam się przed krótką przerwą. Po powrocie można spodziewać się kolejnego "podróżniczego" posta, tym razem smakującego... Włochami!
Ci vediamo dopo!

Składniki na dwie porcje
  • 200 g makaronu spaghetti
  • dobre jajka: 2 duże lub 3 mniejsze lub 2 jajka i 1 żółtko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 szalotka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
W garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki soli i wrzucić makaron.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno pokroić.
Natkę pietruszki posiekać.
Na małej patelni rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu zeszklić na niej szalotkę. Dodać łososia i wymieszać. Odstawić na bok.
W dużej misce umieścić jajka, starty parmezan, natkę pietruszki (odrobinę odłożyć do dekoracji), sól i pieprz. Z solą trzeba uważać, bo łosoś jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby powstała w miarę jednolita masa jajeczna.
Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać łososia z cebulką i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron z łososiem dodać do masy jajecznej i natychmiast dokładnie wymieszać (tak jak w tym przepisie).
Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki oraz ewentualnie startym parmezanem.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Co prawda uwielbiam wersję z boczkiem, ale z łososiem też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń