piątek, 22 lutego 2013

Fusilli w sosie z pieczonej papryki


Tym razem proponuję przepis na pastę, której przygotowanie wymaga odrobinę więcej czasu niż zajmuje zagotowanie wody na makaron. Wynika to z konieczności upieczenia papryki. Niech to jednak nikogo nie zniechęca, bo jest to danie bardzo łatwe do zrobienia, a papryka piecze się sama. Sos można przygotować zawczasu i przechować w lodówce. Wtedy wystarczy już tylko ugotować makaron, połączyć go z sosem i posypać z wierzchu serem.
Polecam wypróbowanie przepisu, bo smak pieczonej papryki jest wyjątkowy - jednocześnie słodki i kwaskowaty, bardzo charakterystyczny. Taki sos do makaronu to miła odmiana w stosunku do wielu różnych wariacji na temat klasycznego sosu z pomidorów.

Składniki na 2 porcje
  • 250 g makaronu fusilli (użyłam pełnoziarnistego)
  • 2 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • parę kropel ostrej oliwy o smaku chilli (można zastąpić przyprawą chilli)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: ser pokrojony w kostkę (dałam mozzarellę, ale najbardziej pasowałaby tutaj feta)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury (funkcja grillowania).
Papryki umyć i pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
Kawałki papryki ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym (lub na blasze wyłożonej folią aluminiową).
Piec do momentu, w którym skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Po tym czasie wyjąć naczynie z papryką z piekarnika, zakryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić na kilka minut.
Teraz można z łatwością obrać papryki ze skóry.

W dużym garnku zagotować i posolić wodę na makaron. Wrzucić fusilli i ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).

W tym czasie przygotować sos.
Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Upieczoną i obraną paprykę umieścić w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, solą, oliwą i oliwą o smaku chilli. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka i połączyć z sosem.
Podawać od razu, układając na wierzchu kawałki sera.

Smacznego!




1 komentarz: