wtorek, 22 października 2013

Kokosanki


To chyba najprostszy przepis na ciasteczka, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Ilość pracy i wysiłku została to ograniczona do absolutnego minimum: 10 minut przygotowań, 20 minut pieczenia i w pół godziny na stole lądują delikatne kokosanki. Ciasteczka są lekko zarumienione i chrupkie na zewnątrz, natomiast w środku pozostają jasne i mają delikatnie ciągnącą konsystencję.
Najlepiej smakują w dniu pieczenia, bo niestety dość szybko się zsychają. Jeśli jednak koniecznie chcemy je przechować, należy je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, polecam piec na raz tyle kokosanek, ile potrzeba, a następnego dnia ewentualnie zrobić powtórkę. :)


Kokosanki
(przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki)

Składniki (na ok. 15 kokosanek)
  • 1 jajko
  • 70 g cukru-pudru
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. C (grzanie góra-dół).
Białko jajka ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodać partiami cukier-puder, a następnie żółtko. Ubijać jeszcze chwilę.
Do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Z masy formować kulki i układać je w kilkucentymetrowych odstępach na przygotowanej blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut.
Zostawić do ostygnięcia i delikatnie zdjąć z blachy.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Mi ostatnio kokosanki wyszły zupełnie płaskie... Nie wiem, co zrobiłam nie tak. Twoje za to prezentują się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je uwielbiam i nawet mam u siebie :) Dzięki za udział w akcji! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Strona bardzo ciekawa. Interesująca szata graficzna.Bardzo fajna strona....
    ja polecam swoją.

    Also visit my webpage - bezplatny seokatalog

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ciasto musi być bardziej rzadkie czy płynne? Wszystko na blaszce zlało mi się w jedną masę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powinno być zbyt rzadkie, bo wtedy - tak jak piszesz - wszystko się zleje w jedną masę, a kokosanki będą bardzo płaskie. Smakowo wciąż będą takie same, ale na pewno trzeba je trochę krócej piec.

    OdpowiedzUsuń