sobota, 7 września 2013

Dorada pieczona w soli morskiej


Nie ma chyba metody przygotowania świeżej ryby, która pozwalałaby lepiej zachować jej naturalny smak i pozwoliła stać się niekwestionowaną gwiazdą posiłku. Ryba pieczona w soli jest soczysta, jędrna, niewysuszona. Zioła można dobrać dowolnie, według własnych upodobań, ale zdecydowanie polecam rozmaryn - doskonale komponuje się z rybą, aromatem morskiej soli i cytryną.
Kolejna zaleta to prostota przygotowania - ryba w soli piecze się sama. W czasie, gdy siedzi w piekarniku można nakryć do stołu, przygotować sałatkę, albo po prostu usiąść i poczytać książkę (wtedy polecam nastawić timer, żeby przez zaczytanie się nie spalić ryby!).
Do tej pory w ten sposób przygotowywałam tylko doradę, jedną z moich ulubionych ryb. Idea zapiekania ryby morskiej w morskiej soli zdecydowanie do mnie przemawia. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić przygotowania w ten sposób np. pstrąga... Dorada ma bardzo smaczne, miękkie, ale zwarte mięso i jest stosunkowo łatwo dostępna w sklepach. Stanowi więc dobrą alternatywę dla popularnego łososia.
Pamiętajcie tylko, aby uważać przy rozłupywaniu solnej skorupy - czasami sól lubi rozsypać się po całej kuchni...


Dorada pieczona w soli morskiej

Składniki na 2 porcje
  • 2 dorady o wadze ok. 350 g każda
  • 6-8 półplasterków cytryny
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej

Przygotowanie
Ryby dokładnie opłukać (z zewnątrz i od środka) pod bieżącą wodą. Osuszyć.
Wnętrze każdej ryby lekko posolić.
Do środka ryby włożyć 1 lub 2 półplasterki cytryny, 2-3 plasterki czosnku i po 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku. Dodatkowo w oba skrzela włożyć po półplasterku cytryny, plasterku czosnku i małej gałązce tymianku lub rozmarynu.
Piekarnik rozgrzać do temp. 240 st. C (grzanie góra-dół).
Na dno naczynia żaroodpornego (można wykorzystać jedno większe naczynie na dwie ryby lub dwa mniejsze) wysypać grubą (na ok. 1-1,5 cm) warstwę soli. Ułożyć na niej ryby i zasypać je resztą soli. Ryby powinny być przykryte w całości (płetwa ogonowa może wystawać). 
Sól porządnie spryskać wodą.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Jeśli dorady są duże i grube (po ok. 500 g każda), czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 35 minut.
Upieczone ryby wyjąć z piekarnika. Skorupę z soli delikatnie rozłupać, uważając, aby nie uszkodzić skóry ryby. Następnie zdjąć skórę, a mięso przełożyć na talerze. Usunąć odkryty kręgosłup i wybrać pozostałe mięso oraz upieczone zioła i czosnek.
Podawać ze świeżym domowym chlebem.

Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Jeszcze nie próbowaliśmy tak przygotować rybki, ale pomysł warty jest naśladowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a nie przeszła tą solą? Nie była potem za słona?

      Usuń
  2. Muszę wypróbować. Pewnie smakuje obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dorada przygotowana w ten sposób jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  3. jadłam, faktycznie jest wspaniała. muszę w końcu upiec ją we ałasnej kuchni. pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! To naprawdę mało wymagające danie jeśli chodzi o przygotowanie :)

      Usuń
  4. Takiej dorady jeszcze nie jadłam. Zapisuję sobie przepis i na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
    2. szkoda, że nie masz możliwości obserwacji Twojego bloga:(

      Usuń
    3. Dzięki za tę uwagę - zobaczę, co mogę z tym zrobić :)

      Usuń