środa, 21 sierpnia 2013

Spaghetti z kwiatami cukinii, cukinią i ricottą


Niedawno stanęłam przed nie lada dylematem. W restauracji Mąka i Woda musiałam podjąć bardzo trudną decyzję - zamówić najlepszą pizzę w Warszawie czy niezwykle apetycznie brzmiące danie spaghetti alla chitarra z kwiatami cukinii i domową ricottą?... Zwykle w takich sytuacjach decyduję się na pastę, jednak w Mąka i Woda pizza jest tak doskonała (przygotowywana w piecu sprowadzonym do Warszawy prosto z Włoch!), że trudno jest oprzeć się pokusie zjedzenia jej. Wychodzę z założenia, że pastę można przygotować w domu, idealnej pizzy już nie.
Pomysł połączenia cukinii, kwiatów cukinii i ricotty w daniu makaronowym bardzo przypadł mi do gustu. Niedługo po wizycie w restauracji postanowiłam przetestować go w domu. Do dyspozycji miałam tylko opis dania, piękne zdjęcie z fanpage'a restauracji oraz własną inwencję twórczą i dużo dobrych chęci. Wystarczyło. Ponieważ nie próbowałam tego dania w wykonaniu szefów kuchni z Mąka i Woda, nie mogę swojego dzieła porównać z oryginałem. Mogę jednak stwierdzić, że wyszło zgodnie z oczekiwaniami moich kubków smakowych: było delikatne, a jednak wyraziste w smaku. Jestem bardzo ciekawa stopnia podobieństwa mojej wersji do wersji restauracyjnej (która ma tę przewagę, że zarówno makaron, jak i ricotta są domowej roboty). Obawiam się jednak, że nie uda mi się tego sprawdzić, bo przewiduję, że gdy następnym razem wybiorę się do Mąka i Woda znowu zamówię tamtejszą wyborną pizzę...


Spaghetti z kwiatami cukinii, cukinią i ricottą

Składniki na 2 porcje
  • 180 g makaronu spaghetti
  • 4 kwiaty cukinii (z małymi cukiniami)
  • 3 minicukinie (lub 1 średnia)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • ricotta*
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • sól, pieprz
* Polecam ricottę z mleka bawolego - jest bardziej ścisła, gęsta i ma bardziej wyrazisty smak.

Przygotowanie
Kwiaty cukinii opłukać bardzo delikatnie pod bieżącą wodą. Osuszyć. Ostrożnie usunąć słupki kwiatowe. Kwiaty porwać na 2-3 płatki.
Od kwiatów odciąć cukinie. Opłukać i pokroić w plasterki.
Pozostałe cukinie pokroić w plasterki (dużą cukinię pokroić w półplasterki).
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu). Przy odcedzaniu makaronu zachować filiżankę wody z garnka.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu dwie łyżki oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. Po ok. 3 minutach wlać kilka łyżek wody z garnka, w którym gotował (lub gotuje) się makaron. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez kilka minut do czasu, aż cukinia zmięknie, ale pozostanie jędrna.
Gdy cukinia będzie już prawie gotowa, dodać kwiaty cukinii i szczypiorek (część zostawić do dekoracji).
Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami. Podlać wodą z garnka i wsypać połowę startego parmezanu. Wymieszać dokładnie.
Zdjąć patelnię z ognia. Dodać łyżkę oliwy i jeszcze raz wymieszać.
Pastę przełożyć na talerze. Na każdej porcji ułożyć kopiastą łyżkę ricotty. Posypać parmezanem i szczypiorkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!




 

3 komentarze:

  1. aj.. smacznie! :)

    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne danie, uwielbiam cukienie i kwiaty cukini. Ale trudno znaleźć przepisy z kwiatami cukini.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kwiaty cukinii są wciąż mało popularne w Polsce, wielu osobom kojarzą się bardzo egzotycznie. Dlatego pewnie ciężko znaleźć przepisy. Ale ja na pewno będę zamieszczać kolejne. :)

      Usuń