wtorek, 17 września 2013

Łosoś pieczony z ziołami


Filety z łososia pieczone w piekarniku to jedno z dań, które lubię najbardziej. Z dwóch powodów: jest szybkie do zrobienia i pozostawia nieskończone możliwości pod względem "zarządzania smakiem". Piekłam już łososia teriyaki oraz łososia pod pierzynką z mango i papryki. Wielokrotnie robiłam też klasyczną wersję z plasterkiem cytryny i ząbkiem czosnku. Tym razem poszalałam z "zielonym"...
Za intensywny aromat ryby odpowiadają zioła (u mnie aż siedem rodzajów), czosnek, cytryna, a także składnik wyjątkowy - olej z awokado. Jego delikatny orzechowy posmak uzupełnia całość o bardzo ciekawą nutę smakową (podobny efekt, jednak o wyraźniejszym orzechowym posmaku, uzyska się stosując olej z pestek dyni).


Łosoś pieczony z ziołami

Składniki (na 6 porcji)
  • 6 filetów z łososia (porcja to kawałek o wadze ok. 150-200 g)
  • mieszanka świeżych (lub mrożonych) siekanych ziół (u mnie były to: natka pietruszki - 2 łyżki, koperek - 1 łyżka, bazylia - 2 łyżki, tymianek - 1 łyżka, rozmaryn - 1 łyżeczka, mięta - 1 łyżeczka, melisa - 1 łyżeczka)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z awokado*
  • sól, pieprz
Zielony groszek z miętą i cebulką
  • 500 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • kilka listków mięty
  • ok. 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • sól do smaku
* Olej z awokado otrzymałam w paczce od sklepu BadaPak

Przygotowanie
Zielony groszek:
Cebulę drobno posiekać.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać cebulę i podsmażać, aż się zeszkli i zmięknie.
Dodać zamrożony groszek. Mieszać minutę z cebulką, a następnie zalać wszystko wrzątkiem. Gotować bez przykrycia do czasu, aż cała woda odparuje, mieszając co jakiś czas, aby groszek nie przywarł do dna.
Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Zalać winem i odparować. Doprawić do smaku szczyptą soli.

Łosoś pieczony z ziołami:
W miseczce umieścić zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej z awokado, skórkę i sok z cytryny. Posolić do smaku. Wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić.
Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. 
Każdy kawałek ryby posolić i popieprzyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C.
Kawałki ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były małe). Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem.
Na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia wysunąć ostrożnie blachę i posmarować każdy kawałem ryby mieszanką ziołową.

Łososia podawać z aromatycznym zielonym groszkiem.

Smacznego!


Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze: