Pasta al pomodoro to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie świeżych, bardzo dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Teraz, gdy trwa sezon pomidorowy, warto więc pokusić się na lekki i niezwykle prosty w przygotowaniu obiad.
Dzisiaj przedstawiam wersję podstawową sosu, najprostszą z możliwych. Ilość składników ograniczyłam do absolutnego minimum - chciałam, aby smak pomidorów grał tu pierwsze skrzypce i tak też się stało.
Polecam zwłaszcza miłośnikom pomidorów, a także osobom mającym niewiele czasu na gotowanie.
Farfalle al pomodoro
Składniki na 2 porcje
- 160 g makaronu farfalle
- 2 bardzo duże pomidory (lub 3-4 mniejsze)
- 1 średnia biała cebula
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno posiekać.
Listki bazylii poszarpać na mniejsze części.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać cebulę i podgrzewać do czasu, aż stanie się miękka i szklista (nie może być brązowa).
Dodać pokrojone pomidory. Podgrzewać na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień do średniego. Posolić i popieprzyć do smaku. Podgrzewać sos do czasu, aż kawałki pomidorów się rozpadną, sos stanie się prawie jednolity i częściowo się zredukuje. Co jakiś czas mieszać. Część bazylii dodać do sosu, resztę zostawić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (ok. 2 minuty krócej niż napisano na opakowaniu).
Ugotowane farfalle dodać do patelni z sosem. Wymieszać wraz z pozostałą bazylią.
Podawać gorące, posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę drobno posiekać.
Listki bazylii poszarpać na mniejsze części.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać cebulę i podgrzewać do czasu, aż stanie się miękka i szklista (nie może być brązowa).
Dodać pokrojone pomidory. Podgrzewać na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień do średniego. Posolić i popieprzyć do smaku. Podgrzewać sos do czasu, aż kawałki pomidorów się rozpadną, sos stanie się prawie jednolity i częściowo się zredukuje. Co jakiś czas mieszać. Część bazylii dodać do sosu, resztę zostawić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (ok. 2 minuty krócej niż napisano na opakowaniu).
Ugotowane farfalle dodać do patelni z sosem. Wymieszać wraz z pozostałą bazylią.
Podawać gorące, posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że i dla mnie znajdzie się kawałeczek miejsca w Twojej akcji.
Wkleiłam już banerka i czy to już wszystko, by wziąć w niej udział?
pozdrawiam :)
zen.ona
www.kuchnianaparterze.blox.pl
Tak, teraz wystarczy już tylko zgłosić wpis do akcji bezpośrednio na Durszlaku. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i czekam na książkowe recenzje! :)