poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Casarecce z wędzonym pstrągiem, czerwoną cykorią i suszoną żurawiną


Wiele osób uważa, że każda pasta powinna mieć dużo sosu. Tymczasem nie zawsze jest to potrzebne. Jeśli składniki są wyraziste, wystarczy, gdy dobrze wymiesza się je z makaronem i podgrzeje z dodatkiem wody, aby każda nitka/rurka/kokardka oblepiła się sosem i przesiąkła wszystkimi smakami.
W tym daniu wykorzystałam delikatnie słonego wędzonego pstrąga, gorzkawą cykorię, słodką żurawinę, półsłodkie wino marsala, kwaskowaty ocet balsamiczny oraz białą cebulę, koperek i podprażone migdały. Każdy z wymienionych składników ma bardzo charakterystyczny smak. Czy łącząc je w jedno danie można osiągnąć spójną i smaczną potrawę? Można!


Casarecce z wędzonym pstrągiem, 
czerwoną cykorią i suszoną żurawiną

Składniki na 2 porcje
  • 180-200 g makaronu casarecce
  • 125 g wędzonego pstrąga
  • 50 g czerwonej cykorii
  • 1 biała cebula
  • garść suszonej żurawiny
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki posiekanych blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 60 ml wina marsala (u mnie białe półsłodkie)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać.
Cykorię podzielić na listki. Każdy listek opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w paseczki.
Koperek posiekać.
Pstrąga podzielić na mniejsze części.
Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Odstawić.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę.
Dodać cebulę. Podgrzewać do czasu, aż zmięknie i stanie się szklista.
Do cebuli dodać cykorię. Podgrzewać ok. minutę, a następnie wlać marsalę. Poczekać, aż częściowo odparuje i dolać 2 łyżki octu balsamicznego.
Dodać suszoną żurawinę.
Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić wszystko razem przez kilka minut.
W tym czasie ugotować w osolonym wrzątku makaron (al dente).
Przed odcedzeniem makaronu odlać filiżankę wody z garnka.
Makaron przełożyć do patelni z sosem.
Dolać kilka łyżek zachowanej wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, uprażone migdały i posiekany koperek.
Wymieszać dokładnie i podgrzewać wszystko jeszcze przez ok. 1-2 minuty, żeby smaki się przegryzły.
Podawać gorące.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013Makaron kreatywnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz