Wiele osób uważa, że każda pasta powinna mieć dużo sosu. Tymczasem nie zawsze jest to potrzebne. Jeśli składniki są wyraziste, wystarczy, gdy dobrze wymiesza się je z makaronem i podgrzeje z dodatkiem wody, aby każda nitka/rurka/kokardka oblepiła się sosem i przesiąkła wszystkimi smakami.
W tym daniu wykorzystałam delikatnie słonego wędzonego pstrąga, gorzkawą cykorię, słodką żurawinę, półsłodkie wino marsala, kwaskowaty ocet balsamiczny oraz białą cebulę, koperek i podprażone migdały. Każdy z wymienionych składników ma bardzo charakterystyczny smak. Czy łącząc je w jedno danie można osiągnąć spójną i smaczną potrawę? Można!
Casarecce z wędzonym pstrągiem,
czerwoną cykorią i suszoną żurawiną
Składniki na 2 porcje
- 180-200 g makaronu casarecce
- 125 g wędzonego pstrąga
- 50 g czerwonej cykorii
- 1 biała cebula
- garść suszonej żurawiny
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki posiekanych blanszowanych migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 60 ml wina marsala (u mnie białe półsłodkie)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekać.
Cykorię podzielić na listki. Każdy listek opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w paseczki.
Koperek posiekać.
Pstrąga podzielić na mniejsze części.
Migdały uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Odstawić.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę.
Dodać cebulę. Podgrzewać do czasu, aż zmięknie i stanie się szklista.
Do cebuli dodać cykorię. Podgrzewać ok. minutę, a następnie wlać marsalę. Poczekać, aż częściowo odparuje i dolać 2 łyżki octu balsamicznego.
Dodać suszoną żurawinę.
Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić wszystko razem przez kilka minut.
W tym czasie ugotować w osolonym wrzątku makaron (al dente).
Przed odcedzeniem makaronu odlać filiżankę wody z garnka.
Makaron przełożyć do patelni z sosem.
Dolać kilka łyżek zachowanej wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, uprażone migdały i posiekany koperek.
Wymieszać dokładnie i podgrzewać wszystko jeszcze przez ok. 1-2 minuty, żeby smaki się przegryzły.
Podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz