wtorek, 30 lipca 2013

Pappardelle z kurkami (Pappardelle con finferli)


Kurki to chyba ulubione grzyby Polaków (a może nie tylko Polaków?). Wielokrotnie słyszałam osoby mówiące „Ja nie lubię grzybów. No, może tylko kurki”. Na czym polega magia tych grzybów? Czy chodzi tylko o smak? A może o to, że ze względu na charakterystyczny wygląd, kurki ciężko pomylić z innymi grzybami i dzięki temu uważane są za bezpieczne (choć podobno jest jeden niejadalny gatunek grzybów przypominający kurki)?
Osobiście lubię kurki za smak, za dostępność (nie zbieram grzybów, korzystam więc z takich, które mogę łatwo kupić lub które ktoś mi podaruje...) i wygląd. Są śliczne! Falujące kapelusze wyglądają jak baletowe spódniczki, a kolor ładnie komponuje się w różnych potrawach.
Jest jeszcze jedna cecha, która przemawia na korzyść kurek - to, jak ich nazwa pięknie brzmi w innych językach. Po włosku kurki to finferli, po hiszpańsku - chantarela, po fancusku girolle. Coś, co nazywa się tak ładnie po prostu musi być smaczne (zapomnijmy na moment o polskiej nazwie, która w porównaniu z zagranicznymi nie jest aż tak urocza...).
Dzisiaj prezentuję wersję włoską (a jakże!) - pappardelle con finferli. Smacznego!


Pappardelle z kurkami

Składniki na 2 porcje
  • 250 g świeżego makaronu pappardelle
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 mała lub pół dużej białej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oliwa z oliwek extra vergine o smaku rozmarynu (lub zwykła, ale jak najlepszej jakości)
  • świeże zioła: listki szałwii i rozmarynu, gałązki tymanku
  • 2 łyżki brandy (lub białego wytrawnego wina)
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kurki dokładnie, ale delikatnie opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. Większe grzybki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Zioła posiekać.
Na małej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Na drugiej patelni rozgrzać klarowane masło. Dodać kurki. Podsmażać przez 2-3 minuty, a następnie posolić, popieprzyć i dodać połowę ziół.
Do grzybów dodać zeszkloną cebulę.
Zwiększyć ogień pod patelnią i podlać brandy. Ruszając patelnią, pozwolić alkoholowi odparować. Zmniejszyć ogień. Dodać pozostałe zioła.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Jeśli używamy świeży makaron wystarczy go gotować 1-2 minuty - dogotuje się na patelni.
Ugotowany makaron przełożyć na patelnię z grzybami, dolewając ok. pół filiżanki wody z garnka.
Wymieszać makaron z sosem.
Zdjąć patelnię z ognia. Makaron polać oliwą o smaku rozmarynu i dokładnie wymieszać.
Podawać gorące, posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smacznego!







Makaron kreatywnie

2 komentarze:

  1. Kusicie tymi kurkami! A ja jeszcze czekam na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekaj, zbierając przepisy, a potem gotuj i zajadaj! :)

      Usuń