Życie smakiem się toczy...
czwartek, 25 grudnia 2014
Makotka (makowiec japoński, makowiec z jabłkami)
›
Ciasto dla prawdziwych makofilów! W świecie kulinarnym funkcjonuje zazwyczaj pod nazwą makowiec japoński lub makowiec z jabłkami. Ja stos...
3 komentarze:
niedziela, 2 listopada 2014
Jesienna zupa dyniowa
›
Dynia to dla mnie nieodłączny element jesieni. W tym okresie nie może jej zabraknąć na stole. Jest to bardzo uniwersalny składnik, który ...
Uniwersalny wywar warzywny
›
Aromatyczny wywar warzywny to podstawa wielu dań. Ja wykorzystuję go przede wszystkim jako bazę do zup i risotta. Aby wywar był smaczny, &q...
sobota, 6 września 2014
Fusilli napoletani al pesto alla trapanese
›
Genuę i Trapani, dwie włoskie miejscowości, dzieli odległość ponad półtora tysiąca kilometrów. Łączy je natomiast fakt posiadania własnej...
6 komentarzy:
sobota, 29 marca 2014
Lumaconi giganti zapiekane z ricottą i wędzonym łososiem
›
Szukając w sklepie dużych makaronowych muszli do nadziania farszem i zapieczenia, natknęłam się na makaron lumaconi giganti , czyli gigan...
4 komentarze:
poniedziałek, 3 marca 2014
Krajanka z suszonymi morelami i migdałami
›
Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśn...
4 komentarze:
sobota, 1 lutego 2014
Zapiekane małże pod parmezanową pierzynką
›
Zimą najbardziej lubię dania zapiekane lub pieczone. Uwielbiam moment otwierania drzwiczek piekarnika, kiedy gorące powietrze i smakowi...
4 komentarze:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer