Zawijanie różnego rodzaju roladek to znakomity sposób na połączenie kilku składników w jedną potrawę. W zależności od tego, co się zawinie, można przygotować danie główne (np. roladki z soli, roladki z indyka, zrazy wołowe), deser (rolada jogurtowa) lub imprezową przekąskę czy przystawkę - np. involtini di zucchini.
Cukinia idealnie nadaje się do zawijania - zarówno ze względu na kształt, jak i smak, który dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Połączenie, które przedstawiam poniżej to klasyka włoskich smaków: suszone pomidory, bazylia, gorgonzola i oczywiście cukinia. Do tego marynata z oliwy z oliwek dobrej jakości oraz czosnku. Idealna przekąska na wiosenno-letnie przyjęcia. Koniecznie do pogryzania razem z grissini!
Roladki z cukinii z gorgonzolą i suszonymi pomidorami
(Involtini di zucchini)
(Involtini di zucchini)
(na podstawie przepisu Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi")
Składniki (na ok. 20 roladek)
- 3 duże cukinie*
- 100 g sera gorgonzola
- 1 słoik (285 g) suszonych pomidorów
- ok. 20 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
* Należy wybrać cukinie proste, a nie wygięte. Nie mogą być za grube w przekroju, bo wtedy mają bardziej gąbczasty miąższ i dużo pestek, przez co po upieczeniu mogą się rozerwać.
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. Ułożyć na tacy, posolić i odstawić na ok. 40 minut, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z oliwą i całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną oliwą. Ułożyć plastry cukinii i posmarować je przygotowaną marynatą.
Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałą marynatą i dopiekać jeszcze przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze części.
Gorgonzolę pokruszyć na małe kawałki.
Na każdym plastrze cukinii ułożyć 2-3 kawałki pomidorów, trochę gorgonzoli, a następnie bazylię. Zawinąć roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez dodatków - wtedy roladki lepiej utrzymają kształt.
Gotowe roladki układać na półmisku. Posypać z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. Ułożyć na tacy, posolić i odstawić na ok. 40 minut, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z oliwą i całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną oliwą. Ułożyć plastry cukinii i posmarować je przygotowaną marynatą.
Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałą marynatą i dopiekać jeszcze przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Suszone pomidory pokroić na mniejsze części.
Gorgonzolę pokruszyć na małe kawałki.
Na każdym plastrze cukinii ułożyć 2-3 kawałki pomidorów, trochę gorgonzoli, a następnie bazylię. Zawinąć roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez dodatków - wtedy roladki lepiej utrzymają kształt.
Gotowe roladki układać na półmisku. Posypać z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Przekąska idealna!
OdpowiedzUsuńO mniam :) Gdzie zaopatrujesz się w gorgonzolle?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj w Piotrze i Pawle. Mają tam dobrze zaopatrzony dział z serami i naprawdę smaczną gorgonzolę (polecam również ser kozi z kolendrą). Duży wybór serów jest też w sieci sklepów Piccola Italia&Mediterraneo.
UsuńFajna informacja o tym, żeby wybrać proste cukinie :) Nie wiedziałam, a to w sumie istotne :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuń