Uwielbiam maj! To czas, kiedy zima jest już tylko wspomnieniem. Czas, kiedy wokół wszystko się zazielenia najpiękniejszą, świeżą zielenią. Czas, kiedy powoli zaczynają się pojawiać różnorodne, świeże warzywa i owoce. W zeszłym tygodniu rozpoczęłam sezon szparagowy. Dzisiejszym postem witam się z rabarbarem! Spód z kruchego ciasta z dodatkiem mąki ryżowej jest delikatny, kruchy i miękki - dokładnie taki, jaki powinien być. Masa rabarbarowa jest lekko kwaskowata, a daktyle dodają jej wyrazu i nutki ciekawej słodyczy. Gruba warstwa kruszonki (również z mąką ryżową) oprószona cukrem-pudrem to doskonałe uwieńczenie całości.
Sezon rabarbarowy na blogu ogłaszam za otwarty! Wkrótce można spodziewać się kolejnych rabarbarowych smakołyków.
Kruche ciasto z rabarbarem i daktylami pod kruszonką
(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)
Składniki (na ciasto o wymiarach 24 x 36 cm)
Na kruchy spód:
- 150 g przesianej mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
- 100 g przesianej mąki ryżowej
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła prosto z lodówki
Na nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g suszonych daktyli
- kilka łyżek gorącej wody
Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g g zimnego masła prosto z lodówki
Przygotowanie
Daktyle drobno pokroić i w małej miseczce zalać kilkoma łyżkami gorącej wody. Odstawić, aby daktyle zmiękły.
Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby część papieru wystawała z formy.
Ciastem wyłożyć dno formy oraz kawałek ścianek tak, aby powstał niski brzeg. Ponakłuwać widelcem i całość wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rabarbaru nie trzeba obierać. Podczas pieczenia kawałki łodygi zmiękną, tworząc masę o konsystencji jabłek w szarlotce. Włókna będą zupełnie niewyczuwalne.
Rabarbar wymieszać w misce z namoczonymi daktylami, miodem i cukrem.
Schłodzone w formie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż nabierze delikatnego, złotawego odcienia. Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C.
Przygotować kruszonkę:
Do miski przesiać obie mąki. Wsypać cukier. Dodać schłodzone masło, pokrojone w drobną kosteczkę. Opuszkami palców rozcierać wszystkie składniki, aż powstaną niewielkie okruszki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową. Posypać kruszonką.
Całość wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż kruszonka się zarumieni (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, ale powinno to być min. 40 minut; ja piekłam 60 min).
Przed podaniem oprószyć cukrem-pudrem.
Smacznego!
Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 160 st. C (grzanie góra-dół).
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby część papieru wystawała z formy.
Ciastem wyłożyć dno formy oraz kawałek ścianek tak, aby powstał niski brzeg. Ponakłuwać widelcem i całość wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rabarbaru nie trzeba obierać. Podczas pieczenia kawałki łodygi zmiękną, tworząc masę o konsystencji jabłek w szarlotce. Włókna będą zupełnie niewyczuwalne.
Rabarbar wymieszać w misce z namoczonymi daktylami, miodem i cukrem.
Schłodzone w formie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż nabierze delikatnego, złotawego odcienia. Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C.
Przygotować kruszonkę:
Do miski przesiać obie mąki. Wsypać cukier. Dodać schłodzone masło, pokrojone w drobną kosteczkę. Opuszkami palców rozcierać wszystkie składniki, aż powstaną niewielkie okruszki.
Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową. Posypać kruszonką.
Całość wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż kruszonka się zarumieni (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, ale powinno to być min. 40 minut; ja piekłam 60 min).
Przed podaniem oprószyć cukrem-pudrem.
Smacznego!
Ja dopiero przywitam sie z rabarbarem w mojej kuchni, na razie witam sie wirtualnie z twoim ciastem - musi smakowac bosko! I jeszcze te daktyle...
OdpowiedzUsuńSmakuje dokładnie tak, jak napisałaś - bosko :)
UsuńCoś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam połączenia rabarbaru z daktylami..
OdpowiedzUsuńcieakwa jestem smaku:)
Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do rabarbarowej akcji :)
Ja już niedługo rozpocznę sezon rabarbarowy - szukam właśnie idealnego ciasta ;) Twoje wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńMam ochotę na rabarbar w kruchym ale boję się tego ciasta :< U Ciebie wyszło idealne !
OdpowiedzUsuńNie bój się! Na pewno się uda. A jest tak smaczne, że naprawdę warto spróbować :)
UsuńWitam, czy rabarbar trzeba odsączać z soku?
OdpowiedzUsuńTak, warto odsączyć rabarbar z nadmiaru płynu.
Usuń