poniedziałek, 6 maja 2013

Granola orzechowo-kokosowa. Explore that savory edge!


Pierwsza granola, jaką przygotowałam była próbą, wybadaniem terenu. Działałam trochę zachowawczo, korzystając ze znanych i sprawdzonych smaków. W efekcie powstała mieszanka dopasowana wprost do mojego gustu - nie za słodka, delikatna, z dużą ilością różnych ziaren.
Tym razem postanowiłam wykorzystać inne składniki, jak również odrobinę poeksperymentować. Jakiś czas temu trafiłam na bardzo ciekawą stronę theKitchn, a na niej na wpis o granoli wraz z przepisem i poradami autorstwa Megan Gordon, właścicielki amerykańskiej firmy Marge Granola specjalizującej się w produkcji domowej granoli. Przeczytałam tam, że dodatek oliwy z oliwek dodaje granoli kruchości i wyrazistości oraz żeby nie bać się dodatku soli, która sprawia, że ta śniadaniowa mieszanka nabiera odrobiny wytrawności, co doskonale łamie słodycz pochodzącą z miodu, melasy czy np. kandyzowanych owoców. Artykuł kończył się złotą myślą: Explore that savory edge!
Postanowiłam zastosować się do apelu i przy drugim podejściu do przyrządzenia domowej granoli użyłam zarówno oliwy, jak i soli. Był to również mój kulinarny debiut z zastosowaniem melasy z chleba świętojańskiego. Jej charakterystyczny smak o karmelowej nutce idealnie zagrał z pozostałymi składnikami.
Ostatecznie udało mi się stworzyć mieszankę - w moim odczuciu - doskonałą. Jej jedzenie jest niestety (?) uzależniające - sporą część zjadłam jeszcze przed przełożeniem granoli do słoików i zrobieniem zdjęć...


Granola orzechowo-kokosowa

Składniki 
z podanej ilości składników otrzymamy granolę, która wypełni 
jeden duży słoik (o pojemności 1 l) i jeden mały słoik (o pojemności 0,5 l)
  • 300 g płatków owsianych 
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g migdałów w słupkach
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 duża łyżka gęstego miodu kremowanego (lub 2 łyżki płynnego miodu)
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).
Blaszkę do pieczenia (moja ma wymiary 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce umieścić płatki owsiane, posiekane orzechy oraz migdały (nie dawać wiórków kokosowych). Wymieszać.
Doprawić cynamonem, imbirem oraz solą i ponownie wymieszać.
Dodać oliwę, melasę oraz miód i dokładnie wymieszać. Jeśli używamy gęstego miodu trzeba zwrócić uwagę, aby nie pozostały duże grudki miodu. Mieszając dokładnie pozbędziemy się ich i rozprowadzimy miód równomiernie w całej mieszance.
Mieszankę przełożyć do przygotowanej blaszki.
Piec ok. 40 minut, do czasu, aż granola stanie się złocista i chrupiąca. Co ok. 15 minut przemieszać składniki, żeby równomiernie się przypiekły.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia wmieszać do granoli wiórki kokosowe.
Zostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku (np. słoiku).

Smacznego!


Granola przed upieczeniem
Granola upieczona

Poniżej zamieszczam - za Megan Gordon - przepis podstawowy na granolę. To na nim oparłam się, przygotowując prezentowaną wyżej wersję. Jak widać wprowadziłam bardzo wiele zmian w stosunku do receptury bazowej. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi składnikami, mając jednak w pamięci przepis "wyjściowy". W moim przypadku takie działanie zakończyło się dużą ilością smakowitej granoli. :)

Składniki (ilość podaję tak, jak w oryginale - w amerykańskich jednostkach objętości "na szklanki")
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2-2,5 szklanki dowolnych orzechów i nasion (jeśli używamy orzechów prażonych, należy je dodać do granoli po jej upieczeniu)
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (lub innego oleju)
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka płynnej substancji słodzącej (np. syropu klonowego lub miodu)
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców

2 komentarze:

  1. Witam :) Własnie przymierzam się do robienia tej granoli i mam pytanie czy melasa z chleba świętojańskiego użyta jest w tym przepisie w płynie czy w proszku? Gdzie można ją dostać w przystępnej cenie? Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W płynie - ma konsystencję płynnego miodu. Kupiłam słoik o wadze 880 g w Piotrze i Pawle za ok. 25 zł. Melasa jest bardzo wydajna i ma długą datę ważności, więc uważam, że to dobra inwestycja. :)

      Usuń