wtorek, 30 kwietnia 2013

Pieczony łosoś z ciepłą salsą z mango i papryki


"Pyszny łosoś, ale to niby-po-grecku po prostu rewelacyjne!" - tymi słowami zostało podsumowane poniższe danie. Na miejscu łososia byłoby mi trochę przykro (był idealny - świeżutki, dorodny, różowy, mięsisty), ale biorąc pod uwagę, że salsa mango-paprykowa to moje osobiste, własnoręczne dzieło, a w przypadku łososia odpowiadam tylko za doprawienie i upieczenie, było mi bardzo miło.
To danie aż krzyczy kolorami: różowy łosoś, żółto-pomarańczowe mango, czerwona papryka i zielona natka pietruszki. Do tego biały, puszysty (koniecznie ugotowany na sypko!) ryż basmati. Prawdziwa wiosna na talerzu!


Pieczony łosoś z ciepłą salsą z mango i papryki

Składniki
Salsa z mango i papryki:
(z podanej ilości składników przygotujemy taką ilość salsy, która wystarczy 
do przykrycia grubą pierzynką ok. 10 porcji pieczonego łososia)
  • 2 duże mango
  • 2 duże czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 żółta)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 duży pomidor
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego, wędzonego, słodkiego pimentonu (lub papryki w proszku - słodkiej lub ostrej)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Pieczony łosoś:
  • filety z łososia (porcja to kawałek o wadze ok. 150-200 g)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Przygotowanie
Salsa mango-paprykowa:
Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli mango jest mało dojrzałe, warto je poddusić przez parę minut w garnuszku ustawionym na małym ogniu z niewielką ilością wody. Jeśli jest miękkie i soczyste, można pominąć ten etap.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i ostrą papryczkę drobno posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Natkę pietruszki poszatkować.

Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej.
Dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać, aż cebula stanie się szklista i zmięknie.
Do cebuli dodać paprykę i ostrą papryczkę. Podgrzewać przez ok. 2 minuty.
Dodać pomidora i mango oraz wlać sok z limonki.
Wymieszać wszystkie składniki, a następnie dodać miód, cukier i słodką papryczkę w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całą zawartość patelni. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsa jest gotowa, gdy mango i papryka zmiękną, warzywa puszczą soki, a na patelni pojawi się sos o konsystencji syropu.
Spróbować i ewentualnie doprawić wedle uznania.
Przed samym podaniem, do ciepłej salsy wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

Pieczony łosoś:
Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. 
Każdy kawałek ryby posolić, popieprzyć, a następnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i posmarować oliwą z oliwek. Przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C.
Kawałki ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były mniejsze). Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem.

Upieczone filety z łososia układać na podgrzanym talerzu. Każdy kawałek przykryć grubą warstwą ciepłej salsy mango-paprykowej. Podawać z ryżem basmati.

Smacznego!


Przywołujemy wiosnę!!!
Akcja Kolacja

3 komentarze:

  1. łośoś i mango -nigdy nie przyszło by mi do głowy takie połączenie smaków! Mango to mój ulubiony owoc, więc z czymkolwiek bym go nie połączyła to byłoby pysznie. Do tego moja ulubiona ryba! Boski przepis!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Również jestem fanką mango i łososia. Dlatego postanowiłam zaprzyjaźnić ze sobą te składniki ;) Miałam dobre przeczycie, że będzie to miłość od pierwszego wejrzenia :P

      Usuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń