Jeśli lubicie suszoną żurawinę, z pewnością te muffiny przypadną Wam do gustu. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera intensywnie aromatycznych przypraw, smak suszonej żurawiny jest wyraźnie wyczuwalny i to on gra tu główną rolę. Muffiny są miękkie, ale jednocześnie zwarte - nie rozpadają się i łatwo odchodzą od papilotek. Znakomicie nadają się do zabrania na piknik lub drugie śniadanie poza domem.
Składniki na 12 muffinek
"Suche":
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru do wypieków
"Mokre":
- 70 g masła
- 150 ml mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 175 g suszonej żurawiny
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Masa powinna być jak najbardziej grudkowata, bo dzięki temu muffiny są bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy żurawinę.
Masę rozłożyć do papilotek.
Każdą muffinkę posypać odrobiną płatków migdałowych.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Masa powinna być jak najbardziej grudkowata, bo dzięki temu muffiny są bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy żurawinę.
Masę rozłożyć do papilotek.
Każdą muffinkę posypać odrobiną płatków migdałowych.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Proszę o dwie;)
OdpowiedzUsuńJakby tylko się dało je przesłać wirtualnie, z przyjemnością podarowałabym nawet trzy :)
Usuńgdzie suszona żurawina tam jestem i ja :P
OdpowiedzUsuńmniam, pychota :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, lubię wypieki z żurawiną
OdpowiedzUsuńMiło mi, że tymi muffinami trafiłam w gust tylu osób :)
OdpowiedzUsuńMuffiny są bajeczne, proporcje idealne!
OdpowiedzUsuńSzybkie, proste i zachwycające każdego bez wyjątku!
Polecam!
Bardzo mi miło. Cieszę się, że się udały i smakowały :)
Usuń