Jestem zdania, że każde danie, w którym wykorzystuje się włoskie sery, pomidory i makaron lub kluski, musi być dobre. Dlatego, gdy w książce "Dwaj łakomi Włosi" zobaczyłam przepis na ndundari con salsa di pomodoro e basilico, wiedziałam, że ta potrawa szybko zagości na moim stole. Zwłaszcza, że ndundari przypominają moje ulubione malfatti ze szpinakiem i ricottą, które przygotowywałam już tyle razy, że - zgodnie z teorią Phoebe z "Friendsów" na temat pieczenia ciasteczek* - inne rodzaje klusek mogłyby poczuć się urażone.
Przepis na ndundari con salsa di pomodoro e basilico został włączony do książki przez Gennaro Contaldo jako "jeden z ulubionych przepisów wyniesionych z domu". Tradycyjnie ndundari robi się w jego rodzinnej wiosce Minori w święto jej patrona. Nie dziwi mnie sentyment Contaldo do tego dania. Królują w nim smaki typowe dla kuchni z południowych Włoch, co wprowadza jedzącego w prawdziwie "italiański" nastrój.
* cyt. "I don't make [this type of cookies] a lot because it's not fair to the other cookies"
Składniki na ok. 45 niewielkich klusek
Na kluski:
Na kluski:
- 250 g ricotty
- 170 g mąki pszennej* i dodatkowo do posypania blatu (użyłam poznańskiej typ 500)
- 3 żółtka
- 20 g startego parmezanu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
* W oryginalnym przepisie użyto 200 g mąki i tyle dałam, gdy robiłam to danie po raz pierwszy. Wolę jednak, kiedy kluski są bardziej miękkie i delikatne, więc za drugim razem użyłam mniej. Tym bardziej, że część mąki, którą posypuje się blat do formowania wałków, zostaje włączona w ciasto.
Na sos**:
Na sos**:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- pół kartonika passaty pomidorowej
- bazylia (użyłam mrożonej)
- sól, pieprz, cukier i kilka kropel octu balsamicznego do smaku
Przygotowanie
Kluski:
Do miski przesiać mąkę.
Dodać ricottę, żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową i sól.
Połączyć składniki w misce.
Masę wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrabiać przez 3-5 minut.
Do miski przesiać mąkę.
Dodać ricottę, żółtka, parmezan oraz gałkę muszkatołową i sól.
Połączyć składniki w misce.
Masę wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrabiać przez 3-5 minut.
Podzielić ciasto na 2 lub 3 części i z każdej uformować długi wałek o grubości ok. 2 cm, a następnie spłaszczyć go lekko i pokroić na kawałki w kształcie rombów o długości ok. 2-3 cm (wygodną metodą jest cięcie rulonu nożycami kuchennymi).
W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej kluski.
Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię - wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty.
Sos pomidorowy:
Pomidory i passatę przelać do garnka i ustawić go na średnim ogniu.
Zagotować, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym (ja dodałam również kilka kropel oliwy o smaku chilli).
Zmniejszyć ogień, dodać bazylię i gotować jeszcze kilka minut, aż sos trochę się zredukuje.
Sprawdzić pod kątem doprawienia.
Ugotowane i odcedzone kluski przełożyć do garnka z sosem. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić delikatnych klusek.
Podawać od razu, posypane świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej kluski.
Poczekać, aż wypłyną na powierzchnię - wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3 minuty.
Sos pomidorowy:
Pomidory i passatę przelać do garnka i ustawić go na średnim ogniu.
Zagotować, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym (ja dodałam również kilka kropel oliwy o smaku chilli).
Zmniejszyć ogień, dodać bazylię i gotować jeszcze kilka minut, aż sos trochę się zredukuje.
Sprawdzić pod kątem doprawienia.
Ugotowane i odcedzone kluski przełożyć do garnka z sosem. Wymieszać dokładnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić delikatnych klusek.
Podawać od razu, posypane świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
Danie wygląda świetnie...bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń