czwartek, 13 czerwca 2013

Zapiekane szparagi pod chrupiącą pierzynką


Bardzo prosty sposób na przygotowanie szparagów. Niewiele składników, niewiele wysiłku, niewiele pracy, za to wiele smaku. Szparagi pod chrupiącą pierzynką mogą być lekką wegetariańską przekąską lub dodatkiem do dania głównego, np. grillowanej ryby.
Drugim - po szparagach - kluczowym składnikiem jest bułka tarta domowej roboty. O mojej właściwie nie można mówić "bułka", bo przygotowuję ją z czerstwego domowego chleba. Ścieram na tarce niezjedzone resztki, zostawiam w misce do obeschnięcia, a gdy są już całkiem suche, chowam do słoika. Takie okruszki idealnie nadają się do przygotowania wszelkiego rodzaju "pierzynek" do zapiekania oraz do przyrządzenia spaghetti al pangrattano

Szparagi zapiekane pod chrupiącą, aromatyczną pierzynką
z dodatkiem jajka na twardo

Składniki
  • 250 g zielonych szparagów (pół standardowego pęczka, kilkanaście sztuk)
  • 50 g domowej bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego czosnku bulwiastego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 210 st. C (grzanie góra-dół).
Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, obrać i drobno posiekać.
Natkę pietruszki poszatkować.
Szparagom odłamać zdrewniałe końce.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Ułożyć szparagi jeden obok drugiego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
W misce umieścić bułkę tartą, posiekane jajka, zioła i parmezan. Wymieszać. Wlać oliwę i ponownie wymieszać.
Szparagi przykryć grubą warstwą pierzynki.
Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut do czasu, aż pierzynka się zrumieni, a szparagi zmiękną (ale pozostaną jędrne; należy sprawdzić widelcem).

Smacznego!


Zielnik Kuchenny 2013

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) Nigdy nie wiemy co zrobić ze szparagami, więc wykorzystamy z pewnością ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo jest bardzo prosty i bardzo smaczny :)

      Usuń