Dzień wspólnego gotowania z Sylwią z bloga Follow the Taste* zaowocował (czy raczej zaraviolował) dwoma rodzajami włoskich pierożków. Pierwsze to klasyczne ravioli z farszem z ricotty i szpinaku, o których pisałam niedawno. Pomysł na drugie nadzienie powstał spontanicznie, przypadkowo i... okazał się strzałem w dziesiątkę. Połączyłyśmy gorgonzolę z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i czosnkiem bulwiastym. Składniki skomponowały się w bardzo intensywny w smaku farsz. Gorgonzola i czosnek bulwiasty nadały mu ostrości, suszone pomidory kwaskowatości, a orzechy włoskie uzupełniły całość o przyjemną chrupkość. Ravioli podałyśmy ze świeżo startym parmezanem i podprażonymi orzeszkami pinii. Pyszności!
* Link do przepisu na ravioli na blogu Sylwii
Ravioli z farszem z gorgonzoli, suszonych pomidorów
i orzechów włoskich
i orzechów włoskich
Składniki na ok. 20 ravioli
Na ciasto:
- 200 g mąki (użyłyśmy poznańskiej typ 500)
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 150 g gorgonzoli
- 6 suszonych pomidorów
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka czosnku bulwiastego
- pieprz
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Posolić.
Zagnieść gładkie ciasto, dodając łyżkę oliwy.
Wyrobione ciasto zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie
Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju, a następnie pokroić na małe kawałki.
Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Orzechy włoskie posiekać.
W misce umieścić gorgonzolę, pomidory, orzechy i czosnek bulwiasty. Doprawić pieprzem. Wymieszać dokładnie, ugniatając masę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Lepienie ravioli
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich najpierw rozpłaszczyć w dłoniach na placek, a następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Ciasto ma być cienkie, ale nie powinno się przerywać. Jeśli jednak powstaną jakieś dziury, można je "zacerować" ciastem przy użyciu odrobiny wody, a następnie rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto pociąć na pasy o szerokości ok. 5 cm.
Farsz nakładać na pas ciasta łyżeczką do herbaty w odstępach ok. 3 cm. Przerwy między farszem oraz wszystkie krawędzie posmarować odrobiną wody (najwygodniej umoczyć palec w wodzie).
Wziąć drugi pas ciasta (odrobinę szerszy i dłuższy od tego z farszem) i ułożyć go na pierwszym, jednocześnie sklejając w miejscach posmarowanych wodą. Łącząc oba pasy, należy starać się usunąć jak najwięcej powietrza z przestrzeni wokół farszu.
Pasy przeciąć wzdłuż zlepień tak, aby powstały kwadratowe ravioli. Końcami ząbków widelca zrobić ozdobne wgniecenia przy krawędziach. Można użyć karbowanego radełka do wycinania ravioli.
Ulepione ravioli układać na tacy lub desce oprószonej mąką tak, aby się nie sklejały ze sobą ani z podłożem.
Ravioli gotować w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut od wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta i wielkości ravioli).
Podanie
W czasie, gdy ravioli się gotują, podprażyć orzeszki pinii na suchej patelni (nie spalić!).
Ugotowane ravioli odsączyć z nadmiaru wody na czystej ściereczce.
Podawać gorące, posypane świeżo startym parmezanem i orzeszkami piniowymi.
Smacznego!
Jeeeej, myślałam ostatnio o pierożkach, ale chyba jednak zdecyduję się na ravioli. Uwielbiam kuchnię włoską. No i po takiej zachęcie jak Twoje zdjęcia... mmm... Marzę o nich!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Bardzo polecam ravioli z tym farszem. Są naprawdę smakowite. :) A komplement do zdjęć należy się Sylwii z Follow the Taste, bo ona jest autorką :)
UsuńWygląda pysznie!! Ania
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńObłęd !!! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńA można wiedzieć jaki jest orientacyjny koszt porcji dla 2 osób ? Wygląda cudownie, jeśli smakuje podobnie - to zabieram się na weekend do kucharzenia ;)
OdpowiedzUsuńMąkę, jajka, oliwę itp. zwykle już ma się w domu. Koszt gorgonzoli to ok. 10-15 zł. Słoik suszonych pomidorów (przy czym w powyższym przepisie wykorzystuje się tyko 6 pomidorów) to ok. 10 zł. Orzechów używa się niewiele, więc to też tylko parę złotych.
UsuńSmakuje lepiej niż wygląda - zachęcam do kucharzenia! :)