Blogosfera wciąż odkrywa przede mną swoje tajemnice i zakamarki. Na przykład niedawno dowiedziałam się o istnieniu inicjatywy Liebster Award. Jest to swoiste wyróżnienie przyznawane blogerom przez blogerów w uznaniu za "dobrze wykonaną robotę". Osoba nominowana ma odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez osobę nominującą, a następnie samodzielnie wyróżnić 11 innych blogów (nie można nominować bloga, od którego otrzymało się nominację) i ułożyć własny zestaw 11 pytań.
W ostatnim czasie otrzymałam aż trzy zaproszenia do tej zabawy! Jest mi bardzo miło, że blogi: Gotuj się, kto może, Figa S-makiem oraz Follow the taste postanowiły wyróżnić m.in. mój blog. Zazwyczaj nie włączam się w typowe gry łańcuszkowe "roześlij to do dwudziestu osób". Ta zabawa przypomina mi jednak zeszyty "złotych myśli", którymi wymieniałam się z koleżankami w podstawówce. Tam też trzeba było odpowiadać na pytania o ulubione filmy, książki, przedmioty w szkole oraz wybierać jedną z możliwości w pytaniu "X czy Y?".
Swoim udziałem w zabawie Liebster Award wracam więc na moment do czasów beztroskiego dzieciństwa.
No to do dzieła!
A Wy macie jeszcze swoje zeszyty "złotych myśli"? W moim, na 64 pytania, dwa dotyczyły jedzenia - w podstawówce pytałam o ulubiony deser i ulubione danie :) |
Poniżej odpowiedzi na pytania od trzech blogów.
Pytania oznaczone gwiazdką powtarzają się, więc i odpowiedzi są takie same.
Odpowiedzi na pytania od Gotuj się, kto może:
1. Bez której przyprawy nie wyobrażasz sobie swojej kuchni?*
Bez świeżo mielonego pieprzu. Nie wyobrażam sobie też gotowania bez ziół (bazylia, oregano, rozmaryn).
2. Jakie 3 gadżety kuchenne zabrałabyś na bezludną wyspę?
Robot wieloczynnościowy w rodzaju KitchenAida (bo ma prawie wszystko, co możliwe), maszynę do robienia lodów (zakładam, że bezludna wyspa jest w strefie równikowej i będę miała ochotę na dobre lody), ekspres do kawy (bez kawy ani rusz!).
3. Mój smak dzieciństwa to leniwe pierogi z cynamonem i kisiel żurawinowy z tartym jabłkiem.
4. Czy czytasz etykiety produktów, które kupujesz?
Tak, zawsze.
5. Kuchnia Zachodu czy Wschodu?
Południowego-zachodu: włoska, śródziemnomorska, chorwacka. Ale wschodnią też lubię, a zwłaszcza sushi.
6. Moje pierwsze przygotowane samodzielnie danie to pewnie jakaś kanapka, ale z takich "poważniejszych", to szarlotka.
7. Zwiedzanie zorganizowane czy na własną rękę?
Zorganizowane własną ręką. :)
8. Pies czy kot?
Pies.
9. Kisiel czy budyń?
Jako dziecko powiedziałabym kisiel (patrz pkt. 3), a teraz traktuję je równorzędnie - lubię, ale nie obdarzam wielkim entuzjazmem. No, chyba, że budyń jest składnikiem deseru lub ciasta (drożdżówki z budyniem - mniam!).
10. Kto nauczył Cię gotować?
Tak naprawdę nigdy nie byłam nauczana gotowania. Gotowałam z mamą, pomagałam, obserwowałam, co robi. Oglądałam programy kulinarne, przeglądałam książki kucharskie, próbowałam, eksperymentowałam. I tak to jakoś się rozwijało i wciąż się rozwija.
11. Gotowanie "na szybko" czy "z namaszczeniem"?
"Z namaszczeniem", bo lubię, gdy wszystko jest zrobione perfekcyjnie, a nie byle jak. Ale to nie wyklucza gotowania szybkich dań.
Odpowiedzi na pytania od Figa S-makiem:
1. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku i dlaczego?
Lato. Bo jest ciepło (a nawet gorąco), bo świeci słońce, bo są wakacje, bo jest całe mnóstwo świeżych owoców i warzyw.
2. Jakie jest Twoje ulubione warzywo?
Pomidor (zwłaszcza malinowy).
3. Jak je najczęściej wykorzystujesz?
Malinowe pomidory najbardziej lubię jeść na surowo - na kanapkach albo z mozzarellą i bazylią. A ogólnie pomidory dodaję do różnych sosów do makaronu.
4. Dlaczego zostałaś/eś blogerem?*
Bo chciałam mieć coś własnego, swój projekt, zabawę. Chciałam się dzielić z innymi moimi kulinarnymi poczynaniami. A oprócz tego chciałam móc zatrzymać na dłużej - w formie przepisów, zdjęć i postów - przyjemne chwile związane z gotowaniem i jedzeniem.
5. Masz swoją ulubioną przyprawę?*
Ulubione są świeże zioła: bazylia, oregano rozmaryn. Ale również świeżo mielony pieprz. Bardzo lubię też cynamon.
6. Jaka jest Twoja ulubiona kuchnia?*
Włoska. Zdecydowanie.
7. Czy lubisz chodzić do restauracji?
Uwielbiam.
8. Dlaczego?
Bo jedzenie nowych potraw przygotowanych przez utalentowanych kucharzy to sama przyjemność. Jest to również inspirujące dla mnie - w daniach, których próbuję szukam pomysłów do wykorzystania w zaciszu własnej kuchni. Jest to również motywacja do tego, aby ciągle rozwijać się w zakresie kulinarnych umiejętności.
9. Jaka jest Twoja ulubiona książka związana z kuchnią, ale niekoniecznie kucharska?
Akurat ulubione związane z kulinariami są kucharskie: "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska", "White Plate. Słodkie" i "Nigellissima. Włoskie inspiracje".
10. Masz swojego ulubionego kucharza, który Cię inspiruje?
Na pewno inspiracją był i jest dla mnie Jamie Oliver. Inspirują mnie również dwie ulubione blogerki: Liska z White Plate i Asia z Kwestii Smaku, choć nie są szefowymi kuchni.
11. Jakie jest Twoje ulubione danie?*
Właściwie każde z owocami morza.
Odpowiedzi na pytania od Follow the taste:
1. Skąd czerpiesz inspirację do gotowania?
Z bardzo różnych źródeł: z podróży i wizyt w restauracjach, z książek kucharskich, magazynów kulinarnych i telewizyjnych programów kulinarnych. Ale również (a może przede wszystkim) z samych produktów: czasem "przemawiają" do mnie ze sklepowych półek, a reszta dzieje się sama.
2. Co nakłoniło Cię do prowadzenia bloga?*
Chęć posiadania czegoś własnego. Chęć podzielenia się z innymi moimi kulinarnymi poczynaniami. Chęć zatrzymania na dłużej - w formie przepisów, zdjęć i postów - przyjemnych chwil związanych z gotowaniem i jedzeniem.
3. Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?
Każda podróż do Włoch to dla mnie podróż do kulinarnego raju.
4. Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?
Najchętniej to dookoła świata. Ale plany do zrealizowania w pierwszej kolejności to Rzym, Hiszpania, USA i Australia.
5. Wolisz dania słodkie czy słone?
Poproszę najpierw danie wytrawne, a po nim dobry deser. ;)
6. Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukasz (inspiracje, przepisy, określona tematyka)?
Na innych blogach szukam przede wszystkim inspiracji, ale również przepisów. Szukam też porad kulinarnych i wskazówek. Moje ulubione blogi to (alfabetycznie): Italian food forever, Kwestia Smaku, Madame Edith, Moje wypieki, Smitten kitchen, What Katie ate, White Plate. Lubię również blogi restauracyjne: Froblog, Restaurantica, Warsaw foodie, Where's the food.
7. Czy są jakieś potrawy, których nie odważyłabyś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności), a bardzo je lubisz?
Tak, bardzo wyrafinowane i skomplikowane torty-arcydzieła. Ale może kiedyś...
8. Twoja ulubiona kuchnia?*
La cucina italiana! :)
9. Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?
Tak. Z dań nie lubię kotletów schabowych i mielonych. A ze składników - ziemniaków i kminku.
10. Twoje ulubione danie?*
Właściwie każde z owocami morza.
11. Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?
Bez warzyw.
Moje pytania:
1. Potrawa, której przygotowanie opanowałaś/eś do perfekcji, to...
2. 5 produktów spożywczych, które zawsze muszę mieć pod ręką (w lodówce, w szafkach): ...
3. Za chwilę wpadną do Ciebie "spontanicznie (nie)zapowiedziani" znajomi (powiedzmy dwoje, troje). Do dyspozycji masz tylko to, co zazwyczaj jest w kuchni. Co przygotujesz?
4. Nie rozumiem, jak inni mogą jeść...
5. Pierogi wytrawne czy na słodko?
6. Moje największe marzenie związane z kulinariami/ gastronomią/ gotowaniem, to...
7. Czym kierujesz się, wybierając restaurację podczas podróży w nowe miejsca?
8. Danie, którego nigdy nie zapomnę, to...
9. Smaki się zmieniają. Czy jest taka potrawa lub składnik, którego kiedyś nie wzięłabyś/wziąłbyś do ust, a teraz lubisz?
10. Najlepszy pomysł na wykorzystanie jabłek to...
11. Na koniec pochwal się! Wybierz ze swojego bloga jeden ulubiony, najlepszy, popisowy przepis i przypomnij o nim światu! :)
Blogi, które wybrałam:
Kuchnia w opałach
Mmm... ale pycha
Muffinkowe niebo
Nakryty stoliczek
No tak na oko
Pass the food
Pudełko słonia
Spicy vanilla
Sweet and chili
Waniliowa kuchnia
Z miłości do słodkości
Dziękuję za odpowiedzi. Mi też ta zabawa skojarzyła się ze "Złotymi myślami".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!