Te muffiny można potraktować jako szybką do zrobienia alternatywę dla tradycyjnej szarlotki. Są mięciutkie, wilgotne, a dzięki podwójnej dawce cynamonu (w cieście i w kruszonce) - bardzo aromatyczne. Połączenie puszystego ciasta z soczystym jabłkiem oraz delikatnie chrupiącą kruszonką to prawdziwa przyjemność dla podniebienia.
Muffiny szarlotkowe - z jabłkiem i cynamonową kruszonką
Składniki na 12 muffinek
"Suche":
- 220 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru do wypieków
- szczypta cynamonu
"Mokre":
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- 85 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 duże jabłko
Kruszonka:
- 45 g zimnego masła
- 60 g mąki (użyłam tortowej typ 450)
- 50 g cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Muffiny:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Im więcej grudek pozostanie w surowej masie, tym upieczone muffiny będą bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy pokrojone jabłko.
Masę rozłożyć do papilotek.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Jajko delikatnie roztrzepać
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać wszystko widelcem, tylko do połączenia składników. Im więcej grudek pozostanie w surowej masie, tym upieczone muffiny będą bardziej puszyste.
Delikatnie wmieszać do masy pokrojone jabłko.
Masę rozłożyć do papilotek.
Kruszonka:
W płaskim naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon.
Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę.
Palcami rozcierać masło z resztą składników do czasu, aż powstanie substancja przypominająca wyglądem mokry piasek.
Każdą muffinkę oprószyć odrobiną kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Ewciu, śliczne muffinki z pyszną kruszonką na wierzchu :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji :)
Olinka - Smakowy Raj
Miło mi brać udział w tak smakowitej akcji. :)
Usuńtakie lubię!!! pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńMuffinki wyszły rewelacyjnie a zapach... świąteczny :-)
OdpowiedzUsuń