Makaron z sosem carbonara to włoska klasyka. Oczywiście podstawowym składnikiem tradycyjnej wersji dania jest suszony boczek pancetta. Ja jednak bardzo lubię eksperymentować i zastępować pancettę innymi składnikami. Na blogu przedstawiałam już przepis na bucatini alla carbonara vegetariana, gdzie głównym składnikiem był zielony groszek. Tym razem prezentuję carbonarę rybną, w której króluje wędzony łosoś.
Tym przepisem żegnam się przed krótką przerwą. Po powrocie można spodziewać się kolejnego "podróżniczego" posta, tym razem smakującego... Włochami!
Ci vediamo dopo!
Składniki na dwie porcje
- 200 g makaronu spaghetti
- dobre jajka: 2 duże lub 3 mniejsze lub 2 jajka i 1 żółtko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 szalotka
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki soli i wrzucić makaron.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno pokroić.
Natkę pietruszki posiekać.
Natkę pietruszki posiekać.
Na małej patelni rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu zeszklić na niej szalotkę. Dodać łososia i wymieszać. Odstawić na bok.
W dużej misce umieścić jajka, starty parmezan, natkę pietruszki (odrobinę odłożyć do dekoracji), sól i pieprz. Z solą trzeba uważać, bo łosoś jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby powstała w miarę jednolita masa jajeczna.
Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać łososia z cebulką i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron z łososiem dodać do masy jajecznej i natychmiast dokładnie wymieszać (tak jak w tym przepisie).
Makaron z łososiem dodać do masy jajecznej i natychmiast dokładnie wymieszać (tak jak w tym przepisie).
Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki oraz ewentualnie startym parmezanem.
Co prawda uwielbiam wersję z boczkiem, ale z łososiem też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń