Znudziły się Wam "klasyczne" metody przygotowania jajek na śniadanie? Jeśli tak, to polecam jajka zapiekane w piekarniku. Są łatwe do zrobienia, nie tak stresujące jak gotowanie jajek na miękko (uda się czy będzie na twardo?) i zdecydowanie mniej oklepane niż popularna jajecznica (i wolniej stygną!). Ponadto podczas zapiekania mamy czas na nakrycie do stołu, przygotowanie herbaty i ewentualnie innych elementów sobotniego śniadania.
Do ich przygotowania wystarczą żaroodporne kokilki i dowolnie wybrane dodatki. Dzisiaj przedstawiam przepis na jajka z pomidorami i natką pietruszki.
Składniki na dwie porcje
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- "cebulowy" koniec dymki
- odrobina roztopionego masła (do wysmarowania kokilek)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C z termoobiegiem.
Kokilki żaroodporne (u mnie o średnicy 9 cm) wysmarować roztopionym masłem.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów.
Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany (pół łyżeczki na porcję). Posolić, popieprzyć i posypać cebulą z dymki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut - do czasu aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne (pod koniec zapiekania jajko zacznie delikatnie bulgotać przy krawędzi kokilki).
Smacznego!
Kokilki żaroodporne (u mnie o średnicy 9 cm) wysmarować roztopionym masłem.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów.
Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany (pół łyżeczki na porcję). Posolić, popieprzyć i posypać cebulą z dymki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 15 minut - do czasu aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne (pod koniec zapiekania jajko zacznie delikatnie bulgotać przy krawędzi kokilki).
Smacznego!
proste i efektowne !
OdpowiedzUsuńłatwe i pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, zjadłabym takie coś :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do samodzielnego przygotowania! Przepis na blogu, a składniki z pewnością w lodówce. ;) I zapewniam, że te jajka są bardzo łatwe w przygotowaniu - właściwie same się robią!
Usuń