Wędzony łosoś sprawdza się zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nic nie traci poddany "zabiegom zmieniającym kształt" - tak samo dobrze smakuje w plastrach, pokrojony w drobniejsze kawałki i zmielony a'la tatar. Pasuje do produktów mlecznych, do wielu warzyw i nadaje się jako główny składnik makaronów, tart i zapiekanek. Dzięki temu iż sam w sobie jest słonawy, zazwyczaj do dań nie trzeba dodawać soli. Bardzo lubię eksperymentować z wędzonym łososiem, zwłaszcza opracowując nowe przepisy na makarony. Mam ich kilka w zanadrzu (niektóre sprawdzone, inne dopiero wymyślone). Dzisiaj prezentuję jeden z moich "klasyków" - przepis na lekkie penne z łososiem i porem.
Składniki na dwie porcje
- 200 g makaronu penne
- 100 g wędzonego łososia
- 1 duży por (część biała i jasnozielona)
- 50 g kaparów
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- skórka starta z połowy cytryny
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki soli i wrzucić makaron.
Pora opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Dodać pora i dusić przez kilka minut aż zmięknie.
Dodać skórkę z cytryny.
Dodać kapary i łososia. Doprawić pieprzem i wymieszać.
Z wody, w której gotuje się makaron odłożyć filiżankę.
Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z łososiem i porem.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody z makaronu (ja dałam 4 łyżki).
Podawać od razu, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Dodać pora i dusić przez kilka minut aż zmięknie.
Dodać skórkę z cytryny.
Dodać kapary i łososia. Doprawić pieprzem i wymieszać.
Z wody, w której gotuje się makaron odłożyć filiżankę.
Makaron odcedzić i wymieszać na patelni z łososiem i porem.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody z makaronu (ja dałam 4 łyżki).
Podawać od razu, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Uwielbiam i pora i łososia, więc na pewno wypróbuje!
OdpowiedzUsuńAnia
Pyszny pomysł na łososia, ja robiłam dziś pierożki z łososiem i masłem bazyliowym(kuchnia lidla), wyszły pyszne:)
OdpowiedzUsuńMhm... Brzmi pysznie. Ja uwielbiam pierogi z farszem z twarogu, wędzonego łososia i świeżego koperku. A w pewnej sieciowej pierogarni serwują bardzo smaczne z łososiem i camembertem... :)
Usuń